Situaţie alarmantă în Italia: 11 oraşe au fost închise după ce două persoane au murit din cauza coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unsprezece oraşe din nordul Italiei au fost închise efectiv, sâmbătă, după moartea a două persoane infectate cu noul virus din China. Mai multe cazuri noi au fost înregistrate fără a avea legătură cu focarul original, motiv pentru care unii cred că virusul COVID-19 se transmite precum gripa. Numărul de cazuri de coronavirus din Italia a ajuns la 117 persoane.

GALERIE FOTO

Contaminările secundare au determinat autorităţile locale din regiunile Lombardia şi Veneto să închidă şcoli, întreprinderi şi restaurante şi să anuleze evenimente sportive şi adunări publice, relatează Time. 

„Am adoptat un decret pentru a opri această urgenţă. Obiectivul este protejarea sănătăţii italienilor, care este cel mai important lucru pentru noi”, a anunţat prim-ministrul Giuseppe Conte.

Conte a explicat că este vorba despre 10 localităţi din provincia Lodi din Lombardia (Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi Sanfiorano), unde trăiesc aproximativ 50.000 de persoane, şi de Vo 'Euganeo din Pavova (Veneto), unde trăiesc circa 4.000 de oameni.

Accesul şi părăsirea acestor localităţi sunt posibile doar în cazuri excepţionale. A fost ordonată suspendarea lucrului, a cursurilor şcolare şi a evenimentelor publice.

Prima victimă italiană a infectării cu Covid-19 a fost un bărbat în vârstă de 78 de ani din Vo 'Euganeo, iar cea de-a doua, o femeie septuagenară din Codogno.

Testele postmortem ale femeii de 77 de ani, din Lombardia au ieşit pozitiv pentru COVID-19, deşi nu era clar că virusul fusese cauza morţii sale.

Sute de locuitori care au intrat în contact cu cele 54 de persoane confirmate cu coronavirus în Italia sunt încă izolaţi, în aşteptarea rezultatelor testărilor. 

Echipajele de protecţie civilă au înfiinţat o tabără în afara unui spital dezafectat din Veneto pentru a efectua analize personalului medical.

Oraşul Codogno, unde a fost identificat primul pacient aflat în stare critică, arată ca un oraş fantomă -  supermarketurile, restaurantele şi magazinele au fost închise. Puţinele persoane care au ales să iasă din casă au purtat măşti - cele mai râvnite articole după ce farmaciile au rămas fără stocuri.

Coronavirusul s-a extins la Milano şi Torino

Coronavirusul s-a extins şi la Milano, al doilea mare oraş din Italia, dar şi la Torino. Conform medicilor, 60 de infecţii au fost raportate în Peninsulă. Doi pacienţi au murit.​ La doar câteva ore după ce a fost semnalat primul caz de coronavirus din Milano, medicii italieni au anunţat un al doilea pacient cu Covid-2019 în oraş. Este vorba despre un localnic din Mediglia, o suburbie din sudul zonei metropolitane. Pacientul era internat la Spitalul Melegnano, iar, după confirmare, doctorii au decis transferarea lui la Spitalul Sacco.

Primul caz de coronavirus din Milano e al unui pacient în vârstă de 78 de ani, din Sesto San Giovanni, o suburbie a oraşului.

Conform Corriere della Serra, bătrânul este internat de o săptămână la Spitalul San Raffaele.  Confirmarea că are Covid-19 a venit însă abia sâmbătă seară.

În spital s-a declanşat acum o adevărată alertă. Medicii încearcă să afle cine sunt doctorii, asistentele medicale şi pacienţii cu care bătrânul a intrat în contact în această perioadă de spitalizare.

De asemenea, oficialii din Milano evaluează dacă trebuie să impună măsuri excepţionale în faţa pericolului coronavirusului.

Primul caz de coronavirus şi la Torino

La Torino, a fost confirmat cu Covid-19 un bărbat de 40 de ani, care a fost spitalizat la Amedeo di Savoia. La izolare au fost internaţi şi soţia, dar şi cei doi copii ai pacientului.

„Are febră, dar viaţa sa nu e în pericol”, a transmis Luigi Icardi, responsabil regional cu sănătatea, în Piemont.

Potrivit La Stampa, bărbatul a intrat în contact cu ruda unei persoane infectate din Lombardia.

Numărul de cazuri de coronavirus din Italia a ajuns la 79 de persoane.

coronavirus italia EPA

Un bărbat cu faţa acoperită circulă pe o stradă aproape pustie din oraşul Codogno, nordul Italiei. FOTO: EPA-EFE / MATTEO CORNER

image

Secţia de urgenţe a spitalului Codogno, acolo unde sunt internaţi mai mulţi pacienţi depistaţi pozitiv pentru coronavirus, va fi redeschisă, cel mai devreme, pe 2 martie. FOTO: EPA-EFE / MATTEO CORNER

54 de cazuri de coronavirus confirmate în ultimele zile în Italia, ţara din Europa cu cele mai multe persoane infectate în doar 24 de ore

Numărul de infecţii confirmate în Italia a crescut rapid. Sâmbătă erau 54 de cazuri confirmate la nivel naţional: 39 în Lombardia, 12 în Veneto, plus cele trei cazuri confirmate anterior în Roma. 

Autorităţile au făcut apel la calm, dar au recunoscut că populaţia este alarmată, având în vedere gradul rapid de răspândire.

Preşedintele Lombardiei, Attilio Fontana, a declarat că în regiunea sa au fost confirmate 39 de cazuri de infestare. De aceea, 10 oraşe au primit ordin de suspendare a activităţilor şi serviciilor neesenţiale. 

Regiunea Veneto a raportat 12 purtători ai virusului ucigaş, inclusiv un bărbat de 78 de ani care a murit vineri seară. Două dintre persoanele testate pozitiv în zonă sunt rude ale bărbatului care a murit, a declarat Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto.

coronavirus italia EPA

Spitalul din Schiavonia, lângă Padova, unde sunt efectuate teste ale populaţiei din regiunea Veneto, a fost izolat. Noul val de cazuri din regiunile nordice ale Italiei a declanşat închiderea magazinelor, birourilor şi centrelor comunitare. FOTO: EPA-EFE / NICOLA

    

Autorităţile susţin că virusul se răspândeşte la fel de rapid precum gripa şi poate deveni mortal pentru pacienţii cu afecţiuni existente

Zaia a declarat sâmbătă că virusul se transmite asemeni gripei şi că este inutil să încerce să identifice sursa contaminărilor sau să stabilească o legătură cu China, fiind necesară izolarea efectivă.

„Puteţi lua de la oricine”, a spus el reporterilor. „Ne putem aştepta să avem cazuri de pacienţi care nu au avut niciun contact cu suspecţi purtători. Deşi virusul nu este deosebit de letal, acesta poate deveni mortal pentru persoanele în vârstă sau persoanele cu afecţiuni existente”, a completat Zaia.

Şeful Ministerului sănătăţii din Lombardia, Giulio Gallera, a declarat că toate cele 39 de cazuri de infectare din regiune au fost conectate de primul pacient care s-a îmbolnăvit acolo. Ceilalţi pacienţi au dobândit infecţia fie pentru că au avut contact cu primul purtător, fie cu spitalul din Codogno, unde bărbatul a fost tratat pe 18 februarie. Despre primul purtător identificat se ştie că s-a întâlnit cu un alt bărbat întors din China pe 21 ianuarie, acesta din urmă neavând simptome.

Colegii de muncă ai celor infectaţi, supuşi testărilor

Peste 250 de teste au fost finalizate în Lombardia, iar alte câteva sute sunt în procesare. Sunt analizaţi inclusiv angajaţii unei fabrici Unilever din apropiere de Codogno, un oraş cu 15.000 locuitori, unde un angajat a fost confirmat pozitiv pentru coronavirus, a spus Gallera.

Bărbatul de 38 de ani se află la terapie intensivă, în stare gravă. Soţia sa, însărcinată în opt luni, a fost de asemenea testată pozitiv pentru COVID-19.

„Este posibil să crească numărul cazurilor, având în vedere cât de contagios este virusul", a declarat oficialul Ministerului sănătăţii.

coronavirus italia AEP

Intrarea în fabrica Unilever din Lodi. Peisajul este dezolant şi străzile pustii, după ce locuitorii au fost avertizaţi să nu iasă decât în caz de urgenţă. Aproximativ 250 de persoane au fost izolate după ce au intrat în contact cu persoane confirmate. 60 de muncitori de la Unilever au fost testaţi pentru virus, după ce un coleg a ajuns în stare gravă la spital. FOTO: Miguel MEDINA / AFP

Primarul oraşului Milano, centrul de afaceri al Italiei, a închis instituţiile publice

coronavirus italia EPA

Un bărbat trece pe lângă un afiş pe care scrie „Birouri închise” - Lodi, nordul Italiei. FOTO: EPA-EFE/MATTEO CORNER

    

Evenimentele importante continuă, deşi autorităţile au emis unele restricţii

Oficialii naţionali şi regionali au aprobat o ordonanţă în urma căreia 10 oraşe din Lombardia au fost efectiv închise, printre care Lodi, un orăşel aflat la sud-est de Milano, după ce regiunea a raportat vineri patru noi cazuri.

Oraşele din afara zonei reglementate de ordonanţă, precum Cremona, şi-au emis propriile restricţii după ce au primit confirmarea că există cazuri locale.

Totuşi, la Milano, evenimentele au continuat, în mare parte, ca de obicei: Inter Milano joacă sâmbătă seară împotriva Sampdoria în liga de fotbal din Serie A, iar Săptămâna Modei de la Milano continuă până duminică chiar dacă în public se vorbeşte doar despre creşterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus.

„În acest moment nu mi se pare că pentru domeniul nostru, cel al modei, există semnale de pericol”, a declarat Carlo Capasa, preşedintele Camerei Naţionale de Modă din Italia, pentru The Associated Press. „Suntem liniştiţi şi prudenţi.”

coronavirus italia EPA

Modelele americane Gigi Hadid (stânga) şi Bella Hadid (dreapta) prezintă creaţiile Missoni la Săptămâna Modei din Milano. FOTO: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

     

Veşti încurajatoare de la Roma

La Roma, medicii de la Spitalul de boli infecţioase Spallanzani, care tratează primele trei persoane din Italia care s-au dovedit a fi infectate cu virusul - un cuplu de chinezi din Wuhan şi un italian care a contractat virusul în China - au raportat informaţii încurajatoare. 

Pacientului italian, care a fost depistat pozitiv în urmă cu două săptămâni, i s-a permis să părăsească spitalul. 

Pasagerii izolaţi pe vasul Diamond Princess s-au întors acasă, după mai bine de două săptămâni de carantină

Sâmbătă, 19 italieni care au fost în carantină mai bine de două săptămâni, în Japonia, pe vasul de croazieră Diamond Princess, au aterizat pe aeroportul militar Pratica di Mare din Roma. Pasagerii au fost transferaţi în campusul militar din Cecchignola unde vor sta izolaţi timp de 14 zile, pentru a urma procesul de decontaminare.

32 de pasageri britanici şi alţi europeni aflaţi de asemenea la bordul vasului Diamond Princess au aterizat la o bază militară britanică din sud-vestul Angliei. Şi aceştia vor urma aceeaşi procedură de carantină timp de 14 zile, la spitalul Arrowe Park din nord-vestul Angliei. La acest spital mai sunt izolaţi alţi peste 80 de britanici ce au fost evacuaţi din Wuhan, oraşul chinez aflat în centrul focarului de epidemie. 

Patru resortisanţi ai Regatului Unit ce se aflau la bordul navei de croazieră Diamond Princess au rămas la spitalele din Japonia pentru a fi trataţi după ce au fost testaţi pozitiv. 

Până acum, în Marea Britanie sunt confirmate nouă cazuri de virus.

Şi cei şase români de pe nava Diamond Princess care au cerut să fie repatriaţi au fost aduşi în ţară, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă militară care a aterizat la Baza Aeriană 90. Ca toţi ceilalţi membri aflaţi la bordul vasului, ei vor sta 14 zile în carantină, deşi testele au ieşit negative pentru infecţia cu coronavirus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite