Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei, învestit în funcţie. El a primit codurile nucelare ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele în funcţie, Francois Hollande îi predă ştafeta preşedintelui ales,  Emmanuel Macron
Preşedintele în funcţie, Francois Hollande îi predă ştafeta preşedintelui ales,  Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a fost învestit oficial duminică preşedinte al Franţei, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee, devenind astfel cel de-al 25-lea preşedinte al Republicii franceze şi cel mai tânăr ales vreodată.

   

Centristul Emmanuel Macron a preluat mandatul de la preşedintele în exerciţiu Francois Hollande, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysée din Paris.

 Noul preşedinte Emmanuel Macron a fost primit de către preşedintele în exerciţiu, François Hollande, la Élysée. 

Apoi, François Hollande l-a condus pe Emmanuel Macron în biroul preşedintelui. Cei doi au avut o întâlnire tête à tête de peste o oră.

Au discutat în incinta preşedinţiei despre principalele afaceri în curs - contracte strategice, eventuale negocieri privind eliberarea unor ostateci.

 Numeroase personalităţi l-au primit pe Emmanuel Macron la palatul prezidenţial - militari, invitaţi de onoare, dar şii personalul de la Élysée.

Printre membrii personalululi de la palat care l-a întâmpinat pe noul preşedinte se află şi bucătarul-şef Guillaume Gome, însoţit de ”brigada” sa, care au dorit să asiste la ”câteva minute de istorie”.

Hollande i-a transmits succesorului său coduri nucleare , i-a prezentat bunkerul de la Elysée, sala Jupiter din subsolurile palatului, unde se află comandamentul militar şi sistemul de declanşare a loviturilor nucleare.

Apoi, Hollande a părăsit Palatul Elysee, iar Macron a depus jurământul, devenind comandantul suprem al forţelor armate ale Franţei. Odată plecat Hollande, începe în fapt ceremonia propriu-zisă de învestitură în salonul de onoare de la Elysée. Preşedintele a fost mai întâi numit "Mare maestru al Legiunii de onoare" şi a primit insignele ordinului fondat de Napoléon. Preşedintele Consiliului constituţional, Laurent Fabius aproclamt apoi rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial.

”Astăzi, în această duminică de 14 mai, în acest moment în care vă preluaţi funcţiile, vă prezentăm felicitările noastre cele mai sincere”, a declarat preşedintele Consiliului Constituţional Laurent Fabius, după ce a amintit rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care Macron a obţinut 66,1% din voturile exprimate şi a învins-o pe Marine Le Pen (Frontul Naţional, extremă dreapta, 33,9%).

”Pentru ca să fii omul ţării tale, trebuie să fii omul vremurilor tale”, a declarat Fabius, citat de BBC News

”Prin puterea suverană a poporului, sunteţi acum, mai înainte de toate, omul ţării dumneavoastră, preşedinte al Republicii”, a continuat el.

Macron a primit, potrivit tradiţiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare de la generalul Benoît Puga, potrivit Le Figaro.

”Sunt foarte mândru să mă aflu sub ordinul dumneavoastră”, i-a spus generalul noului şef al statului francez.

A urmat un scurt discurs al noului şef de stat în prezenţa invitaţilor - lideri de partide politice, lideri sindicali, familie şi o serie de laureaţi francezi ai premiului Nobel. 

În discursul de învestitură, Macron, 39 de ani, a declarat că francezii au ales "speranţa şi spiritul de cucerire".

El a promis de asemenea că "Europa va fi refondată şi relansată".

In grădinile palatului Elysée, Emmanuel Macronn a prezentat apoi onorul drapelului francez în timp ce se intona Marseileza, imnul naţional francez. În acelaşi timp, de pe Esplanada Invalizilor s-au tras 21 de salve de tun.

Noul preşedinte a fost apoi condus cu maşina pe bulevardul Champs-Élysées până la Arcul de Triumf, unde a depus o jerbă de flori la mormântul soldatului necunoscut după care a trecut din nou în revistă trupele miliare prezente şi a păstrat un moment de reculegere în memoria celor căzuţi la datorie.

Preşedintele Franţei s-a deplasat la Primăria Parisului pentru a-i saluta şi omagia pe locuitorii capitalei.

Este de aşteptat ca Emmanuel Macron să numească un premier cel târziu până luni, când va face şi prima vizită în străinătate, în Germania, pentru a se întâlni cu Angela Merke, cancelarul Germaniei. 

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron şi Prima Doamnă Brigitte Trogneux se vor instala la Palatul Élysée, scrie Le Figaro.

Preşedintele şi soţia sa locuiesc în prezent în Arondismentul al VII-lea din Paris. 

Alexis Kohler, numit secretar general al Palatului Elysée

Alexis Kohler, fostul director de cabinet al lui Emmanuel Macron la Bercy, a fost numit secretar general al Elysée, a anunţat duminică anturajul preşedintelui-ales, relatează AFP.

Absolvent al ENA, Kohler, în vârstă de 44 de ani, a lucrat la Agenţia pentru Participaţiile Statului, după care a fost adjunctul directorului cabinetului lui Pierre Moscovici la Ministerul Finanţelor.

El a condus apoi cabinetul lui Macron la Ministerul Economiei (2014-2016).

Kohler îi succedă lui Jean-Pierre Jouyet, un prieten apropiat al lui François Hollande.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite