Emmanuel Macron: discurs despre reconstrucţie, independenţă şi patriotism republican

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macron discurs 14 iunie

Un nou discurs foarte bun al preşedintelui Macron. Al patrulea de la începutul crizei. A reluat teme din discursurile anterioare şi a subliniat promisiunile îndeplinite. Mesajul de astăzi: deşi a fost o dificultate neaşteptată, Statul a ştiut ce face şi are un plan bun pentru ceea ce urmează.

Două cuvinte cheie: reconstrucţie şi independenţă. Până acum am pus sănătatea înaintea economiei, acum o vom reconstrui pe aceasta. O relansare solidară,  în armonie cu restul ţărilor europene, în jurul "inimii" franco-germane. La iniţiativa Franţei. Şi UE are nevoie de independenţă.

Ca de obicei, a lăudat populaţia. Ne-am depăşit angoasa şi fricile, a fost o luptă sistematică, inventivă şi solidară. A avut un  gând frumos şi pentru cei care au plecat în această perioadă şi pentru familiile lor.

Ne vom regăsi notre art de vivre şi notre liberté. Asta este promisiunea din acest moment. Mereu la plural, ca de obicei discursul este impecabil construit. Ne vom întări forţele şi ne vom corecta slăbiciunile.

A folosit o sintagma rar amintită, vom mobiliza patriotismul republican. Prin solidaritate şi acţiuni economice ne vom regăsi independenţa. Un discurs care era de neimaginat acum şase luni. De aniversarea lui Donald Trump, s-a auzit printre rânduri La France great again.

Carantina a salvat zeci de mii de vieţi. Sistemul sanitar a reacţionat foarte rapid şi a adus soluţii foarte bune. Un punct apăsat, o parte dintre doctori au dat Statul în judecată, spunând că nu este deloc aşa.

Un omagiu la adresa poliţiei şi o respingere clară a revizuirii agresive a istoriei şi a comunitarismului. Un duş rece pentru cei care agită şi în Franţa apele tulburi ale luptei "anti-rasiste". Nu avem statui de dărâmat şi avem mare nevoie de forţele noastre de ordine, care şi-au câştigat respectul nostru. Impecabil acest paragraf.

Se redeschid de mâine toate restaurantele şi şcolile. Peste două săptămâni are loc turul II al alegerilor locale. Se reiau vizitele familiei la căminele de seniori.

Aproape că am scăpat. Totul începe să fie bine. Guvernul, Parlamentul şi Consiliul ştiinţific lucrează din plin pentru noi. Avem toate motivele să fim optimişti. Parole du président.

Dacă ar avea şi o bagheta magică,  atunci ar fi pur şi simplu perfect.


Articol publicat şi pe RoZoom Press

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite