Emmanuel Macron, contrat dur de prim-miniştrii Poloniei şi Ungariei: noul preşedinte francez este acuzat că loveşte în Europa Centrală

Emmanuel Macron, contrat dur de prim-miniştrii Poloniei şi Ungariei: noul preşedinte francez este acuzat că loveşte în Europa Centrală

Emmanuel Macron răspunde întrebărilor jurnaliştilor la sosirea la primul său summit european FOTO AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost aspru criticat de premierul ungar Viktor Orban şi de premierul polonez Beata Szydlo în marja summitului de la Bruxelles.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu apărut în ajunul deschiderii summitului de la Bruxelles, Viktor Orban a apreciat că apariţia lui Emmanuel Macron pe scena europeană nu este „încurajatoare“, transmite AP.

Potrivit premierului conservator ungar, noul preşedinte al Franţei, un progresist, crede că cea mai bună formă de prietenie în interiorul UE este de a „lovi în ţările din Europa Centrală“. Orban a declarat totodată despre Macron că este un „copil nou“ în politica europeană.

La rândul ei, Beata Szydlo l-a acuzat pe noul lider de la Palatul Elysee de „antipatie“ faţă de ţările din Europa Centrală.

„Polonia este deschisă cooperării cu Franţa. Dar acest lucru va depinde de preşedintele Macron, fie vrea să îşi etaleze în presă antipatia faţă de ţările din Europa Centrală, fie vrea să vorbească de fapte“, a avertizat şefa Guvernului de la Varşovia, citată de „Le Figaro“ şi news.ro.

„Este bine să vorbeşti de fapte şi să nu te serveşti de remarci bazate pe stereotipuri“, a adăugat ea.

Orban şi Szydlo au reacţionat astfel la un interviu în care Macron a criticat „unii lideri europeni care întorc spatele Europei“.

„Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun“, a atras atenţia miercuri preşedintele francez.

Liderul de la Elysee a pledat pentru „promovarea unei Europe care să meargă spre mai bine pe plan economic şi social“, menţionând şi chestiunea controversată a angajaţilor detaşaţi. El a sugerat că această problemă a stat şi la baza victoriei taberei care a militat pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Preşedintele francez şi liderii polonez, ungar, ceh şi slovac s-au întrunit separat în marja summitului de la Bruxelles, o reuniune apreciată drept „foarte pozitivă“ de oficiali de la Varşovia şi Praga.

Preşedinţia franceză a dat asigurări că nu se doreşte crearea unei crize, ci găsirea unor poziţii comune asupra unor probleme europene, între care şi criza refugiaţilor.

Statele din Grupul de la Vişegrad se opun cotelor de relocare de refugiaţi impuse de UE, o poziţie criticată de Emmanuel Macron.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările