Emmanuel Macron, câştigătorul primei dezbateri televizate în campania pentru prezidenţialele din Franţa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii candidaţi la preşedintia Franţei s-au confruntat luni în prima dezbatere televizată, un eveniment de un tip nou la Paris, scrie AFP. Un sondaj de opinie realizat de Elabe după încheierea confruntării TV arată că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. România, citată în dezbaterea dintre prezidenţiabilii francezi.

Principalii cinci candidaţi la funcţia prezidenţială au participat luni, după săptămâni de tatonări, la o primă dezbatere televizată, pe canalul TF1 , încercând să ofere ceea ce francezii aşteaptă cu prioritate: direcţii viitoare, detalii cu privire la modul în care candidaţii îşi vor îndeplini obligaţiile dacă vor ajunge la Palatul Elysee.

Marine Le Pen, Francois Fillon, Emmanuel Macron, Benoit Hamon şi Jean-Luc Melenchon au participat luni noaptea la prima dezbatere televizată din campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

 Această dezbatere a fost marcată în special de discuţiile aprinse cu privire la imigraţie şi secularism, care au izbuncit între prezidenţiabila de extremă-dreapta şi contracandidaţii ei de centru şi stânga.

 Independentul Emmanuel Macron a acuzat-o pe Marine Le Pen că ”a divizat poporul francez” atunci când a cerut ca interdicţia cu privire la purtarea vălului islamic să fie extinsă în toate spaţiile publice din Franţa.

Între timp, prezidenţiabilul extremei-stânge a întrebat-o pe un ton sarcastic dacă are de gând să interzică oamenilor purtarea ”unor fuste lungi sau scurte” din motive religioase. Atitudinea sa pe scenă şi talentul înnăscut de orator l-au ajutat pe Jean-Luc Melenchon să câştige prima dezbatere prezidenţială, deşi sondajele nu îi dau prea multe şanse la urne, iar alegătorii francezi şi-au exprimat sprijinul pentru un candidat ceva mai moderat, precum Emmanuel Macron.

Preşedinta Frontului Naţional a cerut o blocare completă a imigraţiei legale şi ilegale, în vreme ce socialistul Benoit Hamon a încercat să argumenteze că imigraţia a avut o creştere stabilă în ultimele şapte decenii, dar politicienii încă dezbat anual această ”problemă” a Franţei.

De asemenea, prezidenţiabilul socialist a acuzat-o pe Mariane Le Pen că este ”dependentă de rapoaret cu privire la criminalitate” şi a criticat dur propunerile acesteia cu privire la legea şi ordinea din Franţa.

Mariane Le Pen şi Emmanuel Macron au cele mai multe şanse să ajungă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi nu au uitat acest lucru în timpul numeroaselor discuţii aprinse, care au marcat prima dezbatere prezidenţială. 

Preşedinta Frontului Naţionat a sugerat că unele persoane de pe scenă sunt implicaţi într-un sistem care-i orientează pe absolvenţii unor şcoli de elită spre mari firme, iar apoi spre sectorul public. Prin urma, legislaţia tinde să avantaje aceste mari companii. Macron s-a simţit direct vizat de această acuzaţie lansată de Le Pen.

”Asta este din nou pentru mine!”, a exclamat Macron, care a absolvit o şcoală administrativă de elită din Franţa şi a muncit pentru mai mulţi ani ca bancher pentru Rothschild, înainte de a ajunge ministru al Economiei.

De asemenea, prezidenţiabilul independent a îndemnat-o pe Le Pen să meargă la poliţie dacă are dovezi cu privire la o ilegalitate, iar atunci ”justiţia îşi va face treaba, aşa cum şi-o face cu alţi candidaţi”. Macron a făcut trimitere la problemele legale ale lui Le Pen şi Fillon.

Preşedinta Frontului Naţional a ignorat două citări în faţa anchetatorilor francezi, susţinând că nu va permite să fie interogată înainte de finalizarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

Incă două dezbateri, pe alte canale de televiziune, sunt prevăzute până pe 23 aprilie dar de această dată cu toţi cei 11 candidaţi la Elysée. Semn că televiziunea rămâne principalul forum electoral al francezilor. Francezi au avut parte déjà până acum de câte 3-4 confruntări televizate cu ocazia celor două alegeri primare organizate de conservatori şi de socialişti.

Francois Fillon a încercat să evite orice discuţie aprinsă în timpul dezbaterii televizate, pentru a nu atrage atenţia asupra probelemelor sale legale, după ce procurorii francezi au anunţat că-l anchetează pentru anhajarea fictivă a soţiei sale ca asistent parlamentar la Senat.

România, citată în dezbaterea de aseară

România a apărut în discuţie când s-a vorbit despre timpul de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore săptămânale în vigoare în Franţa. Aluzia la România a venit în schimbul de replici dintre François Fillon şi Jean-Luc Mélenchon.

Primul a estimat că "nu trebuie să ne comparăm cu România când vine vorba despre nivelul de viaţă şi salarii, ci cu Germania şi Danemarca" la care cel de-al doilea, Mélenchon, deci, îi răspunde: "Incetaţi să tot spuneţi că nu se munceşte în Franţa! Stiti care este durata de lucru în România?". Intrebare rămasă fără răspuns din partea lui Fillon, notează RFI.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România faţă de cel din Franţa. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale.

Un sondaj de opinie realizat de Elabe după încheierea confruntării TV arată că Emmanuel Macron a fost aseară cel mai convingător, urmat fiind de Jean-Luc Mélenchon, François Fillon şi Marine Le Pen.

 Dar, potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, 42% dintre francezi consideră că niciunul dintre programe nu este credibil. Le Figaro avertizează că nimic nu este bătut în cuie şi că decizia unui număr important de alegători se va cristaliza după următoarele dezbateri, în ultimele zile sau chiar în cabina de vot.

Dezbaterea prezidenţială din Franţa, desfăşurată luni seara, a fost urmărită de 9,8 milioane de telespectatori.

Audienţa a fost de 47,9% în timpul transmiterii dezbaterii, a anunţat canalul de televiziune LCI, care a citat agenţia de măsurare a audienţelor Mediametrie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite