UPDATE Elveţienii au respins prin vot venitul garantat tuturor cetăţenilor şi unor imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 78% dintre alegătorii elveţieni au respins, în cadrul referendumului de duminică, initiaţiva privind introducerea unui venit de bază universal, potrivit primelor date furnizate de institutul de sondare gfs.bern pentru televiziunea publică elveţiană.

Elveţienii au fost chemaţi duminică pentru un referendum privind o propunere unică în lume de a oferi tuturor cetăţenilor, dar şi imigranţilor care au drept de rezidenţă în ţară de mai mult de cinci ani un venit de bază, necondiţionat, pentru a lupta împotriva sărăciei, inegalităţii şi pentru a oferi un trai “demn” tuturor, relatează AFP.

Propunerea de a crea un Venit Universal de Bază (Unversal Basic Income, UBI) a strâns 100.000 de semnături. Proiectul vizeaza reformarea sistemului de ajutoare sociale prin oferirea unei sume fixe de bani, lunare, fiecărei locuitor.

Spre deosebire de ajutor de şomaj, UBI era garantat şi necondiţionat, astfel că oamenii  să poată alege dacă vor să lucreze în continuare şi să câştige mai mulţi bani sau preferă să stea acasă.

Ideea a fost extrem de controversată. Guvernul elveţian şi aproape toate partidele politice din ţară le-au cerut alegătorilor să respingă propunerea, îndemn pe care 72% dintre alegători au fost dispuşi să îl asculte, după cum arătau sondajele de opinie.

Cu toate acestea, susţinătorii iniţiativei s-au mobilizat şi au strâns suficienţi bani pentru a-şi demonstra ideea, oferind 2.500 de franci elveţieni (2.250 de euro) lunar unei persoane, timp de un an. Câştigătorul a fost desemnat prin tragere la sorţi.

Carole, care primeşte suma, le-a mulţumit pe YouTube organizatorilor loteriei şi a declarat că vrea să îşi continue studiile. “Este o mare uşurare să ştiu că pot studia, iar venitul meu este asigurat”, a spus ea.

Criticii spun că iniţiativa este un “vis marxist” şi au avertizat că, pe de o parte, costurile vor fi enorme, iar pe de alta nenumărate persoane vor renunţa la locul de luptă.

„Dacă plăteşti oamenii să nu facă nimic, nu vor face nimic”, a declarat profesorul de economie de la Geneva Graduate Institute, Charles Wyplosz.

Acest avertisment este respins de susţinătorii UBI, care consideră că oamenii vor, prin natura lor, să fie productivi, iar venitul garantat le-ar oferi mai multă flexibilitate să îşi aleagă activităţile pe care le preţuiesc cel mai mult.

“Timp de secole aceasta a fost considerată o utopie; dar, în prezent, nu numai că a devenit posibil, este indispensabil”, a explicat unul dintre liderii campaniei pentru UBI, Ralph Kundig.

Votul de duminică se referă numai la principiul acordării UBI. Detaliile privind suma plătită şi cum va fi finanţată aceasta vor fi stabilite mai târziu, dacă iniţiativa va fi aprobată.

Discuţiile s-au concentrat până în prezent pe suma de 2.500 de franci pe lună de adult şi 625 de franci de copil.

Suma poate părea mare, dar abia acoperă supravieţuirea într-una dintre cele mai scumpe ţări din lume, ceea ce înseamnă că oamenii vor fi suficient de stimulaţi să lucreze, spun susţinătorii UBI.

Autorităţile au estimat că vor avea nevoie de 25 de miliarde de franci anual pentru a acoperi costurile unei astfel de iniţiative, ceea ce va necesita reduceri importante de cheltuieli sau creşteri de taxe.

Tot duminică, elveţienii s-au pronunţat cu privire la accelerarea procedurii de azil. Noul proiect legislativ prevede ca cea mai mare parte a procedurii să fie finalizată în cel mult 140 de zile de la depunerea cererii de azil.

Reforma privind dreptul de azil a fost aprobată de 66% dintre alegătorii elveţieni, potrivit primelor date furnizate de institutul de sondare gfs.bern pentru televiziunea publică elveţiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite