Elveţienii îşi vor putea schimba sexul, în acte, printr-o vizită la biroul de stare civilă

Elveţienii îşi vor putea schimba sexul, în acte, printr-o vizită la biroul de stare civilă

FOTO: Shutterstock

Elveţienii îşi vor putea schimba legal sexul în documente printr-o simplă vizită la biroul de stare civilă, începând cu 1 ianuarie, acest lucru plasând ţara în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, Elveţia se alătură astfel Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei care permit unei persoane să-şi schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau evaluare ulterioară şi fără birocraţie.
 
Conform modificărilor aduse Codului civil al Elveţiei, orice persoană cu vârsta peste 16 ani care nu este sub tutelă legală îşi va putea modifica sexul şi numele printr-o declaraţie dată la oficiul stării civile. Persoanele mai tinere şi cele aflate sub tutelă vor avea nevoie de acordul tutorelui pentru a face acest lucru.
 
În prezent, schimbarea sexului în acte necesită un certificat medical care confirmă identitatea transgender a unei persoane.
 
Unele cantoane - regiuni semi-autonome ale Elveţiei federale – cer, de asemenea, unei persoane să se supună tratamentului hormonal sau tranziţiei anatomice înainte de a-şi schimba legal sexul, în timp ce, pentru o schimbare a numelui, e necesară dovada că noul nume a fost deja utilizat în mod neoficial de câţiva ani.
 
Elveţia a votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de acelaşi sex. Este una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru.
 
Şi Spania a aprobat în iunie un proiect de lege care permite oricărei persoane cu vârstă de peste 14 ani să-şi schimbe legal sexul fără un diagnostic medical sau terapie hormonală. În 2018, Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea de gen. Un nou membru transgender al parlamentului speră să abordeze acest lucru.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările