Elveţia suspendă livrările de armament ale Germaniei către Ucraina

Elveţia suspendă livrările de armament ale Germaniei către Ucraina

Elveţia, o ţară neutră, a suspendat livrări de armament ale Germaniei către Ucraina, printr-o blocare a re-exportării unor muniţii de fabricaţie elveţiană folosite de vehicule de luptă de infanterie de tip Marder, pe care Kievul doreşte să le obţină, dezvăluie cotidianul elveţian SonntagsZeitung, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citidianul elveţian face această dezvăluire în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz este tot mai aspru criticat din cauza incapacităţii Guvernului german de a livra armament greu Ucrainei, cu scopul de a o ajuta să respingă atacuri ale Rusiei, în timp ce alţi aliaţi din Occident îşi intensifică expedierile.

Vehiculul de luptă de infanterie de tip Marder, produs de către armurierul german Rheinmetall, foloseşte muniţie fabricată în Elveţia, precizează SonntagsZeitung.

Elveţia limitează re-exportarea acestui material de război către zone de conflict.

Ziarul citează un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elveţian însărcinat cu Economia (SECO) care declară că a primit două cereri ale Germaniei privind transferul în Ucraina a muniţiei pe care a obţinut-o de la Elveţia.

„Cele două cereri ale Germaniei au primit un răspuns negativ, având în vedere neutralitatea elveţiană şi criteriile respungerii obligatorii prevăzute de legislaţia cu privire la materialul de război”, precizează acest purtător de cuvânt.

Elveţia s-a distanţat de practici din trecut şi a adoptat sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) Rusiei, pentru a o pedepsi pentru că a invadat Ucraina la 24 februarie.

Însă a subliniat că neutralitatea sa nu-i permite să furnizeze armament în zone de conflict.

Elveţia a respins, în martie, cereri de armament ale Polonei în vederea ajutării Ucrainei vecine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările