Elveţia: secretul unei vieţi fericite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează aproape de perfecţiune“ FOTO Shutterstock
„Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează aproape de perfecţiune“ FOTO Shutterstock

Toată lumea o ştie: Elveţia este una dintre cele mai bogate ţări, un adevărat paradis, atât din punct de vedere al mediul, cât şi al condiţiilor de trai. Este considerată şi un paradis fiscal. Dar ce o face să fie aşa? Banii, resursele naturale, oamenii, precizia şi ordinea care domină fiecare aspect al vieţii? „Deutsche Welle“ încearcă, printr-un reportaj video, să răspundă acestor întrebări.

Un studiu a dovedit că Elveţia are un stil de viaţă foarte ridicat, dar locuitorii sunt cei care trebuie să decidă dacă iubesc sau nu ţara. 

Locuitorii

În cel mai mare oraş al Elveţiei, Zürich, trăiesc doar 400.000 de oameni. Oraşul este un amalgam internaţional, dar viaţa aici nu este deloc stresantă. Zürich şi Geneva sunt printre cele mai importante centre financiare ale lumii. 

Capitala Elveţiei, Berna, are farmecul unui orăşel de munte. Din Geneva, Zürich sau Berna poţi să ajungi în Alpi într-o clipită. Unele dintre cele mai bune pârtii de schi sunt doar la o aruncătură de băţ. 

Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează, aş spune, aproape de perfecţiune“, spune un rezident al Genevei. „O perioadă am locuit în Londra, dar oamenii de-acolo au o altă atitudine“.

Fotograful Pedro Nuñez din Chile trăieşte în Elveţia de 6 ani. El este foarte conştient de diferenţa dintre oraşul său natal, Santiago de Chile, şi cele din această ţară. 

„Santiago are 8 milioane de locuitori. Să ajungi de-acasă la serviciu poate să dureze şi o oră. Aici, în Zürich, ai nevoie de doar 10 minute. Mulţi oameni din Santiago au studii superioare, dar nu-şi pot găsi de muncă sau dacă au de muncă sunt foarte prost plătiţi. Apoi e vorba de rata criminalităţii. În Zürich nu sunt aproape deloc infracţiuni. Nimeni nu încearcă să-ţi fure aparatul de fotografiat sau geanta“.

Există şi părţi negative ale traiului în Elveţia, după cum susţine şi sociologul Jean Ziegler. „Chiria în Geneva este absurdă din cauza speculaţiilor cărora guvernul nu le poate face faţă. Chiria peste tot în Elveţia este foarte mare şi din cauza legilor financiare permisive“.

Criteriile unei vieţi fericite

Slagin Parakatil, consultant la Mercer (companie de consultanţă internaţională cu sediul în New York, SUA), spune că cele 39 de criterii care definesc calitatea vieţii sunt foarte importante. Printre ele se numără mediul politic, stabilitatea internă, rata criminalităţii, clima - dezastre naturale, produsele interne (fructe proaspete, carne, legume etc.). Toate acestea fac din Elveţia un mediu de trai excelent.

Unul dintre cele 39 de criterii pentru un standard de viaţă ridicat, stabilite de un studiu Mercer, este şi o infrastructură bună. Elveţia nu numai că are cel mai bun sistem de transport public urban, dar şi căile ferate se numără printre cele mai bune din lume. Nu trebuie uitate nici aeroporturile internaţionale, un factor important pentru străinii care vin să se stabilească aici sau se află doar în vizită. 

Aduc banii fericirea?

Elveţia este mică, dar este şi una dintre cele mai bogate ţări ale lumii. Profesorul de Economie Matthias Binswagner a încercat să afle dacă această bogăţie este într-adevăr cea care îi face pe oameni fericiţi. 

„Bineînţeles că are legătură cu banii. Lucrurile sunt foarte bine organizate şi străzile sunt foarte sigure. Sistemul de sănătate este şi el foarte bun. Dar atunci când ajungi la un anumit standard, trebuie să te întrebi dacă mai multă ordine şi mai multă siguranţă chiar îmbunătăţesc stilul de viaţă. Uneori poate fi invers. Dacă este prea multă ordine, libertatea individuală are de suferit. Este ca în viaţă: fericirea elveţienilor nu mai este strâns legată de veniturile lor.“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite