Elveţia îşi retrage oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană

Elveţia îşi retrage oficial cererea de aderare la
Uniunea Europeană

FOTO pilotguides.com

Camera superioară a Parlamentului elveţian a votat miercuri în favoarea retragerii cererii Elveţiei de aderare la Uniunea Europeană, relatează politico.eu şi dailymail.co.uk.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia Camerei superioare a Legislativului elveţian validează votul similar dat în luna martie de Camera inferioară, transmite Agerpres.

Prin urmare, Elveţia urmează să comunice oficial Uniunii Europene retragerea candidaturii de aderare, care a fost înaintată, în 1992, Comunităţii Economice Europene (CEE) şi oricum nu mai era validă, a precizat, pentru publicaţia „Neue Zürcher Zeitung“, ministrul elveţian de Externe Didier Burkhalter.

Tot în anul 1992, elveţienii au respins prin referendum aderarea la Spaţiul Economic European, respectiv acordul încheiat între fosta CEE şi statele membre ale AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) pentru înfiinţarea unei pieţe unice europene.

În urma unui alt referendum, desfăşurat în 2001, elveţienii au respins şi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuşi, Elveţia a aderat la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerţului.

Şi Islanda şi-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar britanicii se vor pronunţa joi prin referendum asupra rămânerii în blocul comunitar, notează Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările