Elveţia a început să deblocheze active ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Elveţiei FOTO Arhivă
Steagul Elveţiei FOTO Arhivă

Elveţia a început să deblocheze active ruseşti îngheţate din cauza războiului din Ucraina, valoarea acestora scăzând la 6,3 miliarde de franci elveţieni, transmite Reuters.

Potrivit Reuters, deşi au îngheţat, de la începutul lui aprilie, active ruseşti în valoare de 2,2 miliarde de franci, în acelaşi interval de timp autorităţile elveţiene au deblocat active ruseşti în valoare de 3,4 milioane de franci. Astfel, valoarea activelor ruseşti blocate în Elveţia a scăzut la 6,3 miliarde de franci elveţieni.

Deblocarea unor active are loc în ciuda creşterii presiunilor asupra Elveţiei pentru a identifica şi îngheţa mai rapid activele ruseşti, în condiţiile în care această ţară este un loc de păstrare a averilor oligarhilor apropiaţi Kremlinului.

Comitetul Helsinki, o comisie independentă finanţată de administraţia americană, numeşte Elveţia un important „facilitator” al regimului Putin şi al acoliţilor săi, date fiind legile sale privind secretul bancar care favorizează ascunderea şi protejarea averilor, inclusiv ale celor provenite din infracţiuni. 

Guvernul elveţian respinge această evaluare şi o numeşte înşelătoare. În plus, dă asigurări că situaţia va fi corectată.

Potrivit unor estimări, active ruseşti în valoare de 213 miliarde de dolari s-ar afla în băncile elveţiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite