Eleva care l-a acuzat de islamofobie pe profesorul decapitat în Franţa a recunoscut că a minţit în privinţa prezenţei sale la curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

Eleva care l-a acuzat de islamofobie pe Samuel Paty a recunoscut că nu a fost prezentă la lecţia  în care acest profesor de istorie şi geografie a arătat caricaturi cu profetul Mahomed, act pentru care a plătit cu viaţa.

Anchetată în legătură cu moartea lui Samuel Paty, eleva care l-a acuzat pe profesor de islamofobie a recunoscut că a minţit în legătură cu prezenţa sa la lecţia care i-a înfuriat pe unii părinţi şi l-a făcut pe un terorist cecen să comită o crimă abominabilă.

„Am minţit. Nu am văzut caricaturile, mi le-a arătat o fată care a fost la lecţie”, a declarat ea în faţa unui anchetator.

Întrebată de ce l-a acuzat pe profesor, eleva a declarat că a crezut că astfel ar putea „exista în ochii tatălui său”. „Nu voiam să îl dezamăgesc pe tatăl meu, care mă compară mereu cu sora mea geamănă mai asiduă la şcoală”, a spus fata, a cărui tată s-a aflat la originea unei campanii de deningrare a profesorului.

Iniţial, fata, în vârstă de 23 ani, îi spusese tatălui ei că profesorul Paty le-a cerut elevilor musulmani să iasă din clasă, în timp ce el le arăta celorlalţi caricaturile cu Mahomed.  

Pe de altă parte, avocatul fetei a declarat că ea nu îl cunoştea pe ucigaşul lui Paty, cecenul Abdullah Anzorov.

„Ea nu era în contact cu el, nu i-a dorit niciodată moartea domnului Paty”, a declarat Mbeko Tabula.

„A minţit pentru că se simţea prinsă într-o capcană, deoarece colegii ei o rugaseră să fie purtătoarea lor de cuvânt”, a adăugat avocatul.

Acuzată de denunţare calomnioasă, fata se află acum sub control judiciar.

Samuel Paty, profesor de istorie şi geografie la Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, a fost decapitat, la vârsta de 47 de ani, la 16 octombrie, de către Abdullah Anzorov, un refugiat de origine cecenă, după ce a arătat caricaturi cu Mahomed la cursuri despre libertatea de exprimare.

Atacatorul şi-a revendicat fapta într-un mesaj audio, în rusă, în care spunea că l-a „răzbunat pe profetul” Mahomed şi-l acuza pe profesor de faptul că „l-a arătat în mod insultător”. El a fost ucis prin împuşcare la scurt timp după decapitare, de către poliţie.

Tatăl fetei a făcut o plângere la adresa profesorului şi a demarat o campanie online împotriva lui.

Procurorii spun că a existat o „legătură de cauzalitate” între campania de denigrare online şi uciderea lui Samuel Paty.

Alături de un cleric musulman, tatăl elevei este inculpat pentru „complicitate la ucidere”. Şapte persoane sunt inculpate în acest caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite