El Pais: "Românii din Spania s-au înmulţit de 4 ori de la intrarea ţării lor în UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul spaniol confirmă astăzi informaţiile publicate ieri de Adevarul.es referitor la faptul că Guvernul României fusese informat de intenţia Spaniei de a reintroduce restricţii la muncă pentru cetăţenii români, arătându-se "contrariat, dar înţelegător".

"În decembrie 2008, când Guvernul încă refuza să accepte gravitatea crizei economice, cel care era pe atunci ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a anunţat că nu se va reînnoi moratoriul asupra liberei circulaţii a muncitorilor români şi bulgari.

În practică, asta însemna că cetăţenii acestor două ţări vor putea fi angajaţi fără necesitatea de a cere un permis de muncă. România şi Bulgaria intraseră în UE la 1 ianuarie 2007, dar tratatele lor de adeziune includeau un moratoriu de şapte ani, până la 1 ianuarie 2014, pentru ca cetăţenii lor să se poată bucura pe deplin de dreptul la liberă circulaţie a forţei de muncă. După doi ani de moratoriu, Guvernul spaniol a decis să renunţe la acesta şi să permită românilor să beneficieze de acest drept de la 1 ianuarie 2009. Corbacho a argumentat atunci că măsura nu va avea efecte negative asupra pieţei muncii", scrie astăzi cotidianul El Pais.

Citeşte şi:
"Absenţa imigranţilor nu garantează rezolvarea problemei şomajului autohton"
Reacţia Ministerului Muncii, privind restricţiile românilor pe piaţa muncii din Spania
Spania restricţionează piaţa muncii pentru români

"Intrarea în vigoare va fi imediată, poate chiar săptămânile viitoare"

"Acum, totuşi, cu un indice al şomajului de 21,29% din populaţia activă, cel mai ridicat din UE, Executivul spaniol a decis să facă un pas înapoi şi să ceară din nou permisul de muncă pentru cetăţenii români. Decizia nu a fost încă luată oficial, potrivit surselor guvernamentale, dar a fost deja adusă de ceva vreme la cunoştinţa autorităţilor de la Bucureşti, care s-au arătat 'contrariate dar înţelegătoare', potrivit aceloraşi surse. Odată îndeplinite formalităţile la Bruxelles, intrarea în vigoare a măsurii va fi imediată, probabil chiar din următoarele săptămâni", mai scrie cotidianul citat, confirmând astfel informaţiile publicate ieri de Adevarul.es.

"Transcendenţa sociallă a măsurii este enormă. Românii constituie colonia străină cea mai numeroasă, cu 864.278 de persoane, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INE). Reprezintă 15,1% din cele 5,7 milioane de imigranţi din Spania, înaintea marocanilor (769.920) sau britanicilor (390.880). Totodată, este colonia care creşte cu cea mai mare rapiditate: numărul românilor a crescut cu 33.043 de persoane în 2010, în plină criză, în timp ce numărul total al imigranţilor se reducea cu 17.000. De la intrarea ţării în UE, numărul românilor rezidenţi în Spania s-a înmulţit de patru ori", mai relatează cotidianul El Pais.

"Românii din Spania s-au înmulţit de patru ori de la intrarea ţării lor în UE"


"Acest lucru se datorează, susţin surse guvernamentale, facilităţilor mai multe găsite în Spania în comparaţie cu alte state europene. Majoritatea marilor ţări din UE - Franţa, Germania, Italia sau Marea Britanie - cer permis de muncă românilor, spre deosebire de Spania. Aceleaşi surse susţin că măsura nu va afecta dreptul la liberă circulaţie. Asta înseamnă că românii, ca cetăţeni UE, vor putea intra în Spania şi stabili aici pentru a urma studii sau a munci pe cont propriu, dar vor necesita permis de muncă, la fel ca cetăţenii extracomunitarii, pentru a putea fi angajaţi. Nu se ştie în ce fel va afecta această măsură românii care deja lucrează în Spania fără necesitate de permis: peste 300.000 cotizează la Asigurările Sociale şi peste 50.000 încasează indemnizaţie de şomaj", continuă publicaţia citată, care adaugă că bulgarii nu vor fi afectaţi de această măsură. "Motivul este evident: sunt mult mai puţini. Doar 172.634, 3% din numărul imigranţilor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite