Efectele Brexit. UE vrea să reducă proporţia filmelor şi a show-urilor produse de Marea Britanie transmise pe teritoriul statelor membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

Uniunea Europeană se pregăteşte să taie din numărul de filme britanice în încercarea de a îngrădi "anglo-saxonizarea" audiovizualului european. ”. Potrivit directive europene a audiovizualului, televiziunile ţărilor membre în UE trebuie să difuzeze majoritar programe europene. Platformele de streaming precum Netflix sau Amazon trebuie la rândul lor să respecte în Europa o cotă de 30% programe europene.

Uniunea Europeană intenţionează să reducă proporţia filmelor şi a show-urilor produse de Marea Britanie transmise pe teritoriul său. Motivaţia ar fi că ”numărul producţiilor britanice transmis în ţările Uniunii este ”disproporţionat”, ameninţând diversitatea culturală europeană”.

 Îngrijorările Bruxelles-ului se referă la impactul Brexit asupra sectorului producţiei audiovizuale din Uniunea Europeană, deoarece, potrivit Observatorului Audiovizualului European, ”Marea Britanie oferă jumătate din conţinutul TV european al platformelor de streaming din Europa, iar pe de altă parte, Regatul Unit difuzează cea mai mică cotă de conţinuturi produse în UE din Europa”, remarcă The Guardian, care subliniază că măsura ar putea da o grea lovitură industriei TV britanice.

Asta ar fi o lovitură pentru ceea ce Anglia consideră a fi un soi de “soft power”, o solidă influenţă culturală pe continent. Ar fi un motiv suplimentar de dispute şi recriminări reciproce post-Brexit, după saga blocării cârnaţilor britanici in Irlanda de Nord şi problemele cu cotele de peşte dintre Franţa şi Anglia, care au făcut în primăvară ca Royal Navy să desfăşoare nave de patrulare în aprpiere de Jersey.

Acum, Comisia Europeană doreşte ca filmele şi programele britanice din domeniul audiovisual să nu mai fie considerate “opera europene”. Potrivit directive europene a audiovizualului, televiziunile ţărilor member în UE trebuie să difuzeze majoritar programe europene. Platformele de streaming precum Netflix sau Amazon trebuie la rândul lor să respecte în Europa o cotă de 30% programe europene.

 În Franţa aceste platforme trebuie să ofere cel puţin 60% de conţinut “european”, din care până acum o bună parte a fost constituită din filme şi serialuri britanice.

Partea leului pe o platformă cum este Netflix e, desigur, constituită în continuare de filmele americane. În Spania,  Netflix a ajuns la un acord cu firma de producţie a lui Steven Spielberg pentru a produce „mai multe filme pe an”. Asta, scrie El Mundo, după ce Steven Spielberg a fost unul dintre cei mai mari critici ai Netflix.

De altfel, Franţa cere ca 15% din beneficiile realizate pe teritoriul său de o platformă ca Netflix să fie reinvestite în filme europene, o mană de care, de acum înainte, cinematografia britanică riscă să nu mai poată beneficia.

Pe de altă parte, cântăreţul Elton John a cerut Guvernului de la Londra să găsească o soluţie pentru a facilita turneele artiştilor britanici în Uniunea Europeană după Brexit, avertizând totodată în legătură cu o "catastrofă iminentă" şi cu pierderea unei "generaţii de viitoare talente" din cauza restricţiilor de călătorie adoptate după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, informează AFP .

Afectaţi deja de întreruperea concertelor din cauza pandemiei de coronavirus, muzicienii şi profesioniştii din industria spectacolelor din Marea Britanie au nevoie de la 1 ianuarie 2021 de viză pentru a susţine turnee de peste 30 de zile în Uniunea Europeană.

Elton John a anunţat joi că s-a întâlnit luna trecută cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, alături de soţul lui, David Furnish, şi de Craig Stanley, un reprezentant al agenţiei de concerte şi turnee Marshall Arts, pentru a discuta despre această chestiune. Declaraţia starului Elton John a fost citită de Craig Stanley în cadrul unei audieri la Comisia pentru Digital, Cultură, Media şi Sport în vederea aranjamentelor necesare pentru obţinerea de vize de către rezidenţii britanici care lucrează în industriile creative.

"Sincer vorbind, în prezent suntem în mare pericol să pierdem o generaţie întreagă de talente din cauza marilor goluri lăsate în acordul comercial semnat de Guvernul nostru. Artiştii noi şi emergenţi nu vor mai putea să susţină concerte în mod liber în Europa - o parte esenţială a educaţiei şi dezvoltării lor - din cauza costurilor prohibitive ale vizelor şi permiselor de muncă", a declarat Elton John.

"În pofida acestei catastrofe iminente, Guvernul britanic nu pare nici capabil, nici dornic să rezolve golurile uriaşe din acordul comercial" încheiat cu autorităţile de la Bruxelles şi "preferă să dea vina pe Uniunea Europeană decât să găsească soluţii pentru a ieşi din această încurcătură", a mai spus starul britanic.

Elton John a mai spus că aceste obiecţii "nu se referă la impactul asupra mea sau asupra altor artişti care susţin turnee în arene mari şi pe stadioane, deoarece noi suntem norocoşi, întrucât avem angajaţi, bani şi infrastructură". "Această situaţie va dăuna considerabil următoarei generaţii de muzicieni şi artişti emergenţi, ale căror cariere vor stagna încă dinainte de a începe, din cauza acestui enervant joc ce constă în a da vina pe altul. Dacă eu m-aş fi confruntat, atunci când am început să cânt, cu obstacolele financiare şi logistice cu care se confruntă tinerii muzicieni de acum, nu aş fi avut niciodată ocazia să pun bazele carierei mele şi mă îndoiesc foarte tare că aş fi acolo unde sunt astăzi", a mai spus Elton John.

În faţa unui ministru care, potrivit spuselor starului pop-rock, a invocat un proces îndelungat pentru a rezolva aceste probleme, Elton John a spus că "industria noastră nu mai are timp", "pentru că este pe cale să moară chiar acum", şi a acuzat Guvernul de la Londra că şi-a "încălcat promisiunea" de a proteja muzica şi sectorul creaţiei artistice.

"Îndemn Guvernul să rezolve această încurcătură, altfel riscăm să pierdem noi generaţii de talente de prim rang la nivel mondial", a mai spus starul pop-rock, care a reamintit faptul că sectorul creativ aduce economiei britanice venituri de 111 miliarde de lire sterline (128 de miliarde de euro).

În ianuarie, Elton John şi aproximativ 100 de staruri din muzică, inclusiv Sting, Ed Sheeran, Roger Waters şi Judith Weir, au semnat o scrisoare deschisă care acuza Guvernul condus de Boris Johnson că "i-a abandonat în mod ruşinos" pe muzicieni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite