Economia în zona euro creşte, însă este ameninţată de evenimentele neprevăzute din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olli Rehn
Olli Rehn

Economia zonei euro începe să-şi revină în 2011, însă creşterea este fragilă şi perspectivele dominate de evenimente neprevăzute rămân marcate de incertitudini

Potrivit raportului comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,3% faţă de toamna trecută. Economia ar putea creşte în continuare în 2011, însă nu în acelaşi ritm pentru toate ţările din zona euro, avertizează Rehn.

În termeni generali, situaţia pieţelor financiare este mai bună decât toamna trecută. Consumul public se va intensifica, de asemenea, în cursul anului acesta, iar construcţiile vor înregistra o creştere în productivitate.

Zona euro creşte mai mult decât spaţiul non-euro

PIB-ul creşte mai mult în zona euro decât în afara zonei euro. Cele 27 de state UE au înregistrat o creştere medie de doar 0,2%, pe când cele din zona euro şi-au crescut PIB-ul în medie cu 0,3%.

Germania domină creşterea economică
Germania este principalul motor care generează creşterea de 0,3% în zona euro. Economia germană a crescut "robust" cu 0,4%, iar cea olandeză chiar cu 0.6%, dar impactul asupra zonei euro este mai mic, dată fiind diferenţa de talie dintre economiile germană şi olandeză.

Un impact negativ asupra asupra creşterii în zona euro l-a avut economia italiană, care aproape stagnează (a înregistrat doar +0,1% în ultimul trimestru) faţă de anul trecut. De asemenea, Spania se află sub medie, cu doar 0,2% creştere economică.

Preţul petrolului, victima evenimentelor neprevăzute
Jumătate din creşterea inflaţiei din zona euro din ultimul trimestru este generată de creşterea preţului petrolului, potrivit datelor prezentate de Olli Rehn.

Comisarul Rehn a estimat că o creştere cu 10% a preţului petrolului va avea un impact de 0,1% din PIB pe acest an.

Estimările sunt însă realizate prin metodologii de previziune standard, care au un număr de limitări - preţul petrolului rămâne supus evenimentelor din exterior, cum ar fi revoltele din ţările bogate în resurse naturale.

"€œNu suntem clarvăzători, nu putem anticipa evenimente precum cele din Libia care pot afecta preţul petrolului," a spus Rehn. Piaţa petrolului continuă să fie, însă, "relativ bine aprovizionată".

"Anul trecut, petrolul costa 80 de dolari pe baril, anul acesta estimările arată 102 de dolari pe baril. Săptămâna trecută, era 114 de dolari, iar azi de dimineaţă 111. Deci, într-adevăr, situaţia din Libia are un impact, însă impactul este relativ mic în Europa."

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite