Economia germană va deveni dependentă de consumatorii din întreaga lume, dacă situaţia din sudul Europei nu se îmbunătăţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania nu mai este dependentă de exporturi, ci de consumatori FOTO AFP
Germania nu mai este dependentă de exporturi, ci de consumatori FOTO AFP

Anul 2013 a primit deja câteva denumiri oficiale. Pentru UNESCO este „Anul Apei Mondiale“, pentru Vatican este „Anul Credinţei“, pentru Uniunea Europeană este „Anul Cetăţenilor“. Publicaţia germană „Der Spiegel“ se întreabă dacă 2013 va fi unul cu ghinion pentru cea mai mare economie din Europa.

Se va confrunta ţara cu o nouă recesiune sau va reuşi să depăşească situaţia de criză, a fost întrebarea adresată de publicaţia citată economiştilor. Aceştia prevăd pentru anul 2013 că Germania va înfrunta provocări mari, dar mai puţine decât cele anticipate în alte ţări.

Cei mai mulţi economişti au  revizuit în scădere prognoza de creştere a economiei germane în acest an, dar predicţia pentru 2013 este că ţara va evita o nouă recesiune. Această viziune este împărtăşită cu prudenţă de cei mai mulţi oameni de afaceri germani.

„Am măsurat incertitudinea determinând cât de mari sunt diferenţele între companii, în evaluarea situaţiei actuale, iar această diferenţă a crescut considerabil în ultimul timp“, avertizează Kai Carstensen, economistul şef de la Institutul de Cercetare Economică din Munchen.

O astfel de incertitudine poate părea ciudată, de vreme ce situaţia este semnificativ mai bună faţă de cea existentă la începutul crizei. Colapsul pieţei imobiliare din SUA în 2008 a cutremurat economia globală, afectând grav companiile germane.

Totuşi drama Germaniei a avut şi o parte bună, cel puţin din punct de vedere al afacerilor, pentru că a avut o cauză şi un efect clar. În prezent, creşterea economică depinde de mai mulţi factori, printre care criza euro, economia Statelor Unite şi a Chinei, consumul intern şi investiţiile din Germania.

Factorul Mario Draghi

Criza euro încă ameninţă multe companii, dar privind spre piaţa bursieră, criza pare că s-a liniştit. Calmul aparent de pe pieţele financiare se datorează italianului Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene (BCE), şi promisiunii sale că „BCE va face tot ce-i stă în putinţă pentru a apăra moneda euro“.

Aceste măsuri au inclus împrumuturi de urgenţă în valoare de o mie de miliarde de euro pentru băncile aflate în dificultate şi promisiunea de achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale. Succesul a fost imediat, costurile de împrumut pentru economiile cu probleme, precum Spania şi Italia, fiind reduse.

Problemele ce stau la bază nu au fost însă rezolvate. „Criza va trece numai atunci când economiile din ţări precum Grecia şi Spania se vor ridica din nou“, a menţionat Enzo Weber, director de prognoză la Institutul german de Cercetare a Forţei de Muncă.

Criza aflată în plină desfăşurare în statele din sudul Europei a lovit industrii-cheie din Germania, precum sectorul auto. Daimler, MAN şi Opel suferă de pe urma cererii în scădere din statele mediteraneene.

Creştere economică în China, riscuri în SUA

Dacă situaţia din sudul Europei nu se îmbunătăţeşte în 2013, economia Germaniei va deveni şi mai dependentă de consumatorii din întreaga lume, în special de cei din SUA şi din China, scrie „Der Spiegel“.

Preocupările legate de o scădere bruscă a economiei chineze s-au diminuat recent, după ce Banca Centrală şi-a revizuit în creştere prognoza. În plus, cererile din partea economiilor emergente continuă să fie bune.

Mai dificilă este situaţia din SUA. Realegerea preşedintelui Barack Obama a mai risipit din incertitudini, dar diviziunea politică a ţării este mai pronunţată ca oricând.

Cu cât economia globală este mai zguduită, cu atât devine mai importantă cererea internă. În Germania, companiile au cam renunţat la investiţiile în echipamente noi în ultimul an. Cei care au susţinut economia au fost consumatorii, o premieră într-o ţară criticată pentru economia dependentă de exporturi.

„Chiar şi în timpul crizei financiare, consumul a rămas solid, iar asta pentru că piaţa forţei de muncă a fost susţinută de măsuri precum reducerea orelor de lucru“, a spus economistul Kai Carstensen.

Cu toate acestea, spre sfârşitul anului 2012, starea de spirit s-a deteriorat, în mare parte din cauza temerilor legate de perspectivele de angajare. Potrivit unui studiu realizat de compania de asigurări Allianz, teama pierderii locului de muncă a crescut semnificativ în ultimul an. Până în prezent, multe companii germane au continuat să angajeze personal nou, în timp ce angajaţii existenţi au beneficiat de creşteri salariale.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite