ECFR: Uniunea Europeană trebuie să gândească şi să acţioneze ca o putere geopolitică dacă vrea să fie funcţională pentru cetăţenii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana

Noua Comisie „geopolitică” a Ursulei von der Leyen se confruntă cu o serie de provocări imediate odată cu începerea mandatului său, în această săptămână, spune Mark Leonard, directorul fondator al think-tank-ului internaţional Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Într-o notă de informare, Leonard argumentează că misiunea principală a lui Von der Leyen şi a echipei sale ar trebui să fie repararea agendei de politică externă a UE, din ultimii ani. Acest lucru ar trebui să înceapă chiar pe 2 decembrie, la Madrid, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 25), unde noua preşedintă a Comisiei Europene va avea un discurs.

Invocând un sondaj ECFR efectuat în 14 state membre ale UE, de la începutul acestui an, Leonard susţine că alegătorii europeni sunt înaintea politicienilor în ceea ce priveşte înţelegerea nevoii unei Europe puternice, în lumea actuală a superputerilor agresive şi naţionaliste şi vor să vadă o maşinărie, o atitudine şi o competenţă în fruntea cărora să fie Europa, care să răspundă nevoilor cetăţenilor UE. 

Sondajul a dezvăluit, printre altele, că peste jumătate dintre europeni consideră că interesele lor economice, cu referire la China, nu sunt suficient de protejate. În plus, aproape două treimi dintre europeni cred că schimbările climatice sunt o ameninţarea majoră care ar trebui să aibă prioritate în faţa majorităţii celorlalte probleme – în top în acest caz sunt românii – 77 la sută. Un alt aspect care-i interesează pe cetăţenii UE este capacitatea Uniunii de a acţiona ca un tot unitar împotriva superputerilor precum SUA sau China.

Leonard crede că dacă Von der Leyen îşi doreşte să reuşească să construiască o „comisie geopolitică” eficientă, ea trebuie să înfrunte cu totul provocările predecesorului său Jean-Claude Juncker şi să primească instrumentele necesare de la guvernele UE pentru a susţine substanţial suveranitatea strategică a Uniunii Europene.

Mai concret, Von der Leyen şi echipa sa trebuie să pornească într-o misiunea pentru o politică externă comunp, coerentă şi eficientă a UE. În această călătorie, eforturile ar trebui să includă:

  • Unirea statelor pentru susţinerea Acordului Verde European. În prima vizită oficială ca preşedinte al Comisiei Europene la COP25, la Madrid, Von der Leyen ar trebui să prezinte modalitatea prin care va evita ca această problemă să devină un alt front în războiul cultural dintre statele occidentale membre UE şi cele din Europa Centrală şi de Est.
  • Reformarea politicii din domeniul concurenţei, care în prezent se concentrează numai pe ajutoarele de la stat şi alte practici neloiale din Europa, în timp ce ignoră competiţia neloială din exteriorul graniţelor UE.
  • Reconcilierea punctelor de vedere diferite în ceea ce priveşte apărarea, care, în schimb, vor întări pilonul european al NATO. Von der Leyen ar trebui să asculte de cerinţele europenilor şi să urmeze o cale care să ducă la măsuri eficiente de securitate şi care să permită UE să devină un partener mai bun pentru SUA.
  • Dezvoltarea unei agenţii europene de apărare cibernetică demnă de denumirea sa, care să poată promova o responsabilitate europeană mai mare şi o rezistenţă în faţa ameninţărilor convenţionale şi hibride.

Aceste măsuri şi alteşe ar putea ajuta la reînnoirea UE şi la a demonstra cetăţenilor că Europa poate fi în prima linie de apărare într-o lume din ce în ce mai nesigură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite