După refuzul politicos al lui Obama de a lua în calcul Rusia la marea coaliţie antijihadistă, Hollande o va primi astăzi pe Merkel, apoi va merge la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reîntors de curând de la Washington, unde a abordat cu Barack Obama lupta împotriva organizaţiei extremiste Statul Islamic, preşedintele francez Francois Hollande urmează să se întâlnească astăzi cu cancelarul german Angela Merkel, iar joi, la Moscova, cu omologul său rus Vladimir Putin.

În pofida eforturilor diplomatice la cel mai înalt nivel ale lui Hollande, „marea coaliţie“ împotriva SI rămâne ipotetică, deoarece, dincolo de voinţa occidentală de a face un front comun împotriva organizaţiei jihadiste care a revendicat atentatele de la Paris, divergenţele cu Rusia şi Siria persistă, comentează AFP.

„Suntem cu toţii francezi“, s-a exprimat, în franceză, preşedintele american în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă. Însă întâlnirea Obama-Hollande nu a fost urmată de un anunţ important, cei doi aliaţi limitându-se să pledeze pentru intensificarea schimburilor de informaţii.

Prima deplasare în străinătate a lui Hollande de la atentatele din 13 noiembrie (130 de morţi şi 350 de răniţi) arată că există încă dificultăţi în ajungerea la un consens în dosarul sirian. Rolul preşedintelui sirian Bashar al-Assad într-o eventuală tranziţie politică rămâne o necunoscută. În plus, deplasarea lui Hollande la Washington a fost afectată de doborârea unui avion de luptă rusesc la graniţa dintre Siria şi Turcia, ţară membră NATO.

Acest incident, cel mai grav de la începutul angajării militare ruse alături de Bashar al-Assad, a provocat furia liderului de la Kremlin, care a denunţat „o lovitură de cuţit aplicată în spate“ de „complicii teroriştilor“.

La unison, Obama şi Hollande au făcut apel la evitarea „escaladării“. Într-o conversaţie telefonică, Barack Obama şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra „necesităţii dezamorsării tensiunilor“, potrivit liderului de la Ankara.

Subliniind voinţa comună a celor două ţări de a intensifica atacurile aeriene şi de a lărgi raza lor, atât în Irak cât şi în Siria, Hollande a reiterat că Franţa nu va interveni la sol dar va continua să „sprijine forţele locale“.

Avioane de luptă Rafale plecate de pe portavionulul francez Charles-de-Gaulle poziţionat în estul Mediteranei au atacat marţi un centru de comandament al Statului Islamic din Tal Afar, la vest de oraşul irakian Mosul.

Schimbare strategică

Comunitatea internaţională a relansat procesul diplomatic în vederea ajungerii la o soluţie politică în conflictul sirian, soldat cu cel puţin 250.000 de morţi din 2011, dar Moscova se opune marilor puteri asupra viitorului rezervat lui Bashar al-Assad.

Preşedinteke francez, care urmează să se întâlnească cu Putin joi, l-a îndemnat pe preşedintele rus să-şi reconsidere sprijinul pentru Bashar al-Assad, care „nu are loc“ într-o tranziţie politică, în opinia sa. „Atât timp cât este o problemă, nu poate fi o soluţie“, a afirmat Hollande, referindu-se la Bashar al-Assad.

Atât timp cât nu va exista o „schimbare strategică“ din partea lui Putin asupra acestui punct, cooperarea va fi „foarte dificilă“, a avertizat la rândul său Obama.

„Dacă prioritatea lor este atacarea opoziţiei moderate care ar putea face dintr-un viitor guvern sirian, Rusia nu va avea sprijinul coaliţiei noastre“, a explicat liderul de la Casa Albă.

Pe 16 noiembrie, în faţa parlamentarilor francezi reuniţi la Versailles, Hollande şi-a afişat voinţa de a face „o mare şi unică alianţă“ contra SI în Siria.

„Rusia ar putea juca un rol doar dacă acceptă să-şi concentreze bombardamentele doar pentru a distruge Statul Islamic“, spune clar Barack Obama.

Prin urmare, marea coaliţie cu Rusia nu mai este la ordinea zilei, iar Francois Hollande nu mai utilizează această expresie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite