După Sofagate, a venit rândul Ursulei von der Leyen să fie acuzată că a încălcat protocolul diplomatic în delicata relaţie cu Ucraina

După Sofagate, a venit rândul Ursulei von der Leyen să fie acuzată că a încălcat protocolul diplomatic în delicata relaţie cu Ucraina

Ursula von der Leyen / FOTO EPA-EFE

După ce încălcare protocolului diplomatic de la Ankara l-a pus pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o poziţie cel puţin neplăcută, a venit rândul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să fie criticată pentru încălcarea protocolului diplomatic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diplomaţii europeni susţin că Ursula von der Leyen a încălcat protocolul diplomatic atunci când şi-a lăsat şeful de cabinet, pe Björn Seibert, să răspundă unei invitaţii oficiale trimise de preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, notează Politico.
 
Zelenski a invitat-o pe von der Leyen la Kiev pentru aniversarea a 30 de ani de independenţă a Ucrainei, dar şi pentru prima întâlnire a aşa-numitei „Platforme pentru Crimeea”, un summit care are scopul de a arăta sprijinul comunităţii internaţionale pentru suveranitate Ucrainei asupra peninsulei invadate şi anexate de Rusia în 2014.
 
Diplomaţii europeni au fost alarmaţi de faptul că Seibert a transmis o scrisoare prin care refuza invitaţia şi transmitea regretele Ursulei von der Leyen, dar care era semnată de către el, nu de către preşedinta Comisiei, aşa cum cere protocolul diplomatic.
 
Refuzarea invitaţiei poate ridica îndoieli faţă de sprijinul pe care Ursula von der Leyen în arată Ucrainei într-un moment în care tensiunile cu Rusia sunt din nou la cote alarmante, dată fiind concentrare masivă de militari şi tehnică de luptă de către Moscova la graniţa de est a Ucrainei.
 
Motivul oferit în scrisoare pentru refuzarea invitaţiei -  Ursula von der Leyen este prea ocupată - a ridicat la rândul său semne de întrebare printre diplomaţii Uniunii Europene, având în vedere că evenimentele din Kiev sunt programate pentru 23 şi 24 august, o perioadă în care instituţiile de la Bruxelles funcţionează la capacitate redusă pe perioada vacanţei de vară.
 
Charles Michel a fost invitat luna trecută la evenimentele din august de către Zelenski în timpul unei vizite oficiale în Ucraina, când preşedintele Consiliului European a vizitat zona din imediata apropiere a teritoriile ocupate. Michel a promis atunci că va reveni în august, schimbându-şi planurile de vacanţă dacă va fi necesar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările