După ce a numit comandanţi militari în spitale, premierul Ungariei acordă personalului medical un bonus de aproape 1.400 de euro anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital din Ungaria
Spital din Ungaria

Membrii personalului medical din Ungaria vor primi câte un bonus de 500.000 de forinţi (1.380 euro) în acest an, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, în intervenţia sa săptămânală la postul Radio Kossuth.

Şeful executivului de la Budapesta a menţionat că o decizie privind eventuala prelungire a restricţiilor de circulaţie introduse săptămâna trecută pentru a limita răspândirea pandemiei COVID-19 urmează să fie luată miercuri, 8 aprilie. Măsurile sunt în vigoare până la 11 aprilie.

Orban a adăugat că este obligatoriu pentru întregul personal medical să fie subordonat unui comandament central în caz de urgenţă de sănătate. În acest sens, sunt puse la dispoziţie 110 dormitoare cu o capacitate de 19.820 de locuri şi 58 de hoteluri pentru 5.661 persoane, precum şi 3.543 de vehicule.

Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, cele mai multe fiind pacienţi cu comorbidităţi, motează MTI, preluată de agerpres.ro

Autorităţile medicale ungare au efectuat până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării. 

Premierul maghiar Viktor Orbán a anunţat că de luni dimineaţă, la conducerea fiecărui spital din Ungaria au fost numiţi “comandanţii militari”, în uniformă.  “Comandanţii de spital”, a subliniat, premierul ungar, „au rolul de a veghea asupra respectării reglementărilor epidemiologice şi a disponibilităţii stocurilor de materiale necesare, respectiv vor asigura gestionarea continuă, fără întreruperi, a resurselor umane”.

Aceşti comandanţi militari au preluat managementul tuturor spitalelor, dar nu vor intervenii în actul medical. Altfel spus, aprovizionarea cu echipamente de protecţie, felul în care sunt folosite resursele, protejarea medicilor, asigurarea necesarului de medicamente şi alte resurse sunt de luni în responsabilitatea militarilor.

Viktor Orbán a calificat această măsură raţională şi proporţională, semnalând faptul că decizia a fost luată pe baza unor exemple străine şi că soluţia ungară are la bază în primul rând cea a Bavariei, dar este puţin mai riguroasă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite