După lovitura lui Macron, Stoltenberg asigură Macedonia de Nord că va face parte în curând din NATO

După lovitura lui Macron, Stoltenberg asigură Macedonia de Nord că va face parte în curând din NATO

O întâlnire cu iz amical între Jens Stoltenberg (stanga) şi Zoran Zaev FOTO EPA-EFE

După împotrivirea Franţei faţă de deschiderea negocierilor de aderare la UE în cazul Macedoniei de Nord, secretarul general NATO Jens Stoltenberg i-a transmis luni premierului Zoran Zaev că procesul de aderare a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică se află pe calea cea bună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Stoltenberg anunţă că l-a sunat pe Zaev pentru „a reafirma angajamentul NATO faţă de aderarea Macedoniei de Nord“.

„Procesul de ratificare se află pe calea cea bună. Aştept cu nerăbdare ca Macedonia de Nord să se alăture Alianţei noastre în curând“, a adăugat secretarul general NATO.

Douăzeci din cele 29 de state membre NATO au ratificat până acum protocolul de aderare, iar Macedonia de Nord ar putea fi invitată să adere cu ocazia summitului NATO programat la începutul lunii decembrie la Londra, potrivit agenţiei de presă DPA.

Sâmbătă, premierul nord-macedonean Zoran Zaev a cerut organizarea de alegeri anticipate, în urma refuzului Parisului în cadrul UE de a începe negocierile de aderare cu factorii de decizie de la Skopje şi Tirana.

Zaev îşi motivează demisia prin faptul că aderarea ţării sale la UE era una dintre priorităţile mandatului său.

În opinia premierului de la Skopje, refuzul deschiderii negocierilor de aderare reprezintă drept o „mare nedreptate“ făcută Macedoniei de Nord şi „o mare greşeală istorică“ pentru Uniunea Europeană.

Vineri, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avut un discurs similar, apreciind că neînceperea negocierilor cu Albania şi Macedonia de Nord este „o greşeală istorică“.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a opus categoric începerii negocierilor de aderare cu Tirana şi Skopje, cerând în primă fază ca UE să-şi facă ordine în propria „curte“ şi o „reformă profundă“ a procesului de extindere. Macron este susţinut în acest demers de Danemarca şi Olanda.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: