După distrugerea Ucrainei, urmează distrugerea Republicii Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenariul de detaşare a estului şi sudului Ucrainei s-a desfăşurat fără încetare în ultimele două luni. Astăzi, 7 aprilie 2014, acesta a trecut în faza activă.

După cum am mai scris, trei erau posibilele linii de evoluţie a situaţiei din Ucraina, după ocuparea Crimeii. Fie forţa invadatoare, adică Federaţia Rusă, se limitează doar la Crimeea. Fie ea încearcă să detaşeze regiuni din estul şi sudul Ucrainei, să realizeze anexarea acestora după modelul din Crimeea, sau, eventual, să controleze situaţia printr-un stat „independent” local, controlat, de fapt, de Rusia.

Între timp, evenimentele de dată recentă au demonstrat că prima variantă cade, rămân în picioare doar ultimele două. 

După ce ieri, sediul administraţiei regionale de stat din Doneţk a fost ocupat de protestatari pro-ruşi, aflăm că astăzi Regiunea Doneţk s-a proclamat stat independent, Republica Populară a Doneţkului. De asemenea, „consiliul popular regional” a decretat alipirea noii „republici” la Rusia, desfăşurarea unui referendum în care să fie obţinută susţinerea populaţiei, şi adresarea către Rusia pentru introducerea trupelor în cazul „agresivităţii guvernării nelegitime” de la Kiev. 

Totodată, tentativele similare din regiunile Harkov şi Lugansk au fost înfrânte, după câte se pare. Dacă ieri, administraţiile regionale din toate cele trei regiuni de est, Harkov, Lugansk şi Doneţk erau ocupate de „protestatari”, astăzi pe clădirea administraţiei regionale din Harkov flutură din nou steagul ucrainean, la Lugansk sediul administraţiei regionale este sigilat de forţele de ordine. 

Ceea ce mie unuia nu-mi dă motive de bucurie, deoarece nu mă îndoiesc că şi în aceste două oraşe vor urma noi mişcări.

Ruşii sunt „în grafic”, dar nu totul le merge cum vor. Deocamdată, se pare că la Doneţk este în plină desfăşurare scenariul din Crimeea. Iar dacă trupele ruse sunt introduse în ”republica Doneţk”, se vor opri acestea la frontierele regiunii Doneţk? Nu, fireşte.

Pe teritoriul zonei de securitate din proximitatea Nistrului, în Republica Moldova, au loc provocări similare. În localitatea Doroţcaia, controlată de autorităţile de la Chişinău, un grup format din localnici influenţaţi de reprezentantul ”administraţiei transnistrene” (şi autoproclamaţii de la Tiraspol pretind la controlul asupra acestei localităţi), a dat jos de pe primărie drapelul Republicii Moldova, l-au instalat pe cel al avanpostului rusesc de la Nistru numit ”r.m.n”, şi au declarat că doresc referendum de unire cu „r.m.n.”.

Din „Găgăuzia” ni se spune că se va proclama independenţa regiunii dacă Republica Moldova semnează tratatul de asociere cu UE. 

E nevoie de acţiuni rapide, de luciditate, de curaj. 

Salvarea Republicii Moldova poate veni doar din Vest. Mai exact, din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite