După cea mai neagră zi de la începutul Pandemia Covid-19, guvernul Suediei impune restricţii şi cere puteri sporite

După cea mai neagră zi de la începutul Pandemia Covid-19, guvernul Suediei impune restricţii şi cere puteri sporite

Restauratele,barurile şi anumite şcoli rămân deschise încă în Suedia

După cea  mai neagră zi de la începutul pandemiei, 76 de morţi în 24 de ore, guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziţiei, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această nouă lege i-ar permite guvernului condus de social-democratul Stefan Lofven să adopte anumite decizii, precum limitarea adunărilor publice şi închiderea companiilor, fără aprobarea parlamentului unicameral de la Stockholm.
 
''Suedia şi lumea întreagă se confruntă cu o situaţie gravă cauzată de coronavirus. Considerăm necesar să putem acţiona rapid dacă situaţia o cere, este vorba în definitiv despre a proteja vieţile oamenilor'', a susţinut ministrul sănătăţii suedez, Lena Hallengren, într-un comunicat.
 
Totuşi, viitoarele dispoziţii nu ar urma să acorde puteri suplimentare executivului decât pentru o perioadă de cel mult trei luni, o situaţie care îngrijorează opoziţia politică din Suedia.
 
Liderul Partidului Moderat (conservator), Ulf Kristersson, a declarat într-o postare pe Facebook că proiectul guvernului nu precizează maniera în care puterile suplimentare ale guvernului ar putea fi utilizate.
 
Deşi recunoaşte necesitatea luării unor decizii rapide pe timp de criză, Kristersson consideră că măsurile trebuie să aibă şi o ''legitimitate democratică''.
 
Proiectul guvernamental trebuie să fie aprobat de parlament pentru a putea fi transpus în practică, notează AFP, preluată de agerpres.ro
 
În regatul scandinav, izolarea populaţiei nu este de actualitate, aşa cum se întâmplă în numeroase ţări europene pentru a limita propagarea epidemiei COVID-19. Guvernul i-a cerut fiecărui cetăţean ''să-şi asume responsabilităţile'' şi să dea curs recomandărilor autorităţilor medicale.
 
Printre măsurile cele mai stricte adoptate de executivul de la Stockholm figurează interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane.
 
Suedia, care are o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, înregistra luni la prânz 7.000 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 477 fatale, o mortalitate mai ridicată decât în celelalte ţări nordice.
 
Suedia a avut cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, 76 de morţi în 24 de ore. Numărul total de infectaţi a crescut cu 376, la 7206. Baruri, restaurante şi anumite şcoli sunt deschise în continuare.
 
Suedia refuză carantina totală, despre deosebire de restul Europei, iar acum anunţă cea mai neagră zi de la debutul pandemiei: 76 de persoane decedate şi 376 de noi cazuri. În total, 477 de suedezi şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19, iar 7206 sunt infectaţi.
 
Suedia le recomandă cetăţenilor să se izoleze, însă baruri, restaurante şi anumite şcoli sunt încă deschise. Adunările mai mari de 50 de oameni au fost într-un final interzise şi sunt reguli noi pentru transportul public la orele de vârf.
 
Guvernul suedez dă înapoi după ce încercase imunitatea de turmă şi măsuri relaxate şi a cerut deja parlamentului puteri sportite pentru a putea instaura starea de urgenţă.
 
Premierul Suediei i-a anunţat deja pe cetăţeni să se pregătească de mii de morţi din cauza pandemiei.
 
"O să avem mulţi oameni la terapie intensivă, avem în faţă mii de morţi. Trebuie să ne pregătim", a anuntat premierul suedez, Stefan Löfven.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: