După Catalonia, regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează un referendum pentru mai multă autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urnele vor fi deschise până la ora locală 23.00 Foto: EPA-EFE
Urnele vor fi deschise până la ora locală 23.00 Foto: EPA-EFE

Regiunile italiene Lombardia şi Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie faţă de Roma. Scrutinul, care a trecut multă vreme neobservat, capătă acum o tentă particulară, având în vedere referendumul privind autodeterminarea care a avut loc pe 1 octombrie în regiunea spaniolă Catalonia, comentează France-Presse.

Întrebarea la care alegătorii din regiunile Lombardia, cu capitala la Milano, şi Veneto, cu capitala la Veneţia, sunt chemaţi să răspundă între orele locale 7.00 şi 23.00 este: Doriţi ca regiunea voastră să dispună de „forme suplimentare şi condiţii particulare de autonomie?“, iar sondajele dau un avantaj net taberei „Da“.

Totuşi, marea necunoscută rămâne participarea la vot. Spre deosebire de referendumul din Catalonia, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituţia Italiei.

Însă, pentru ca un astfel de scrutin să fie validat, în regiunea Veneto participarea la urne trebuie să depăşească 50%, iar în Lombardia nu este prevăzut un prag.

Cele două regiuni se numără printre cele mai bogate ale Italiei, ele reprezentând 30% din produsul intern brut al ţării. 

Acest scrutin, consultativ, este organizat la iniţiativa preşedinţilor regiunilor Lombardia - Roberto Maroni - şi Veneto - Luca Zaia. Amândoi sunt membri ai Ligii Nordului (extrema-dreaptă).

În cazul unui succes, Maroni şi Zaia intenţionează să-i ceară Romei mai multe competenţe în infrastructură, sănătate sau educaţie, dar şi puteri rezervate ale statului în materie de securitate şi imigraţie, teme dragi Ligii Nordului, dar care ar necesita o modificare a Constituţiei, adaugă agenţia citată, preluată de dhnet.be.

Obiectivul lor este de a obţine mai multe resurse, recuperând aproximativ  jumătate din solda fiscală actuală (diferenţa între ceea ce locuitorii plătesc ca taxe şi impozite şi ceea ce primesc ca şi cheltuieli publice). În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia şi 15,5 miliarde de euro pentru Veneto (comparativ cu opt miliarde pentru Catalonia).

Promovat de Liga Nordului, referendumul este susţinut de partidul Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mişcarea Cinci Stele (populistă) şi mai multe sindicate şi organizaţii patronale.

O consultare populară costisitoare

Formaţiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut apel la populaţie să se abţină de la vot, denunţând „irosirea banului public“ pentru „un referendum-farsă“. 

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, respectiv la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare.

Partidul Democrat, de centru-stânga, aflat la guvernare, nu le-a trasat o linie alegătorilor săi, însă mai multe voci importante ale formaţiunii, printre care primarul oraşului Milano, au declarat că vor vota „da“.

În contextul în care situaţia din Spania este în atenţia tuturor, profesorul de drept constituţional de la Universitatea Luiss din Roma consideră că „asemănările cu Catalonia sunt minime, sentimentul de «independenţă» nefiind foare răspândit“ în cele două regiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite