După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina rămâne şi fără flota la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Kievul ar putea rămâne fără navele aparţinând flotei ucrainene la Marea Negră.

UPDATE 18.44 Administraţia proeuropeană de la Kiev oferă autorităţilor proruse din Crimeea un ultimatum de trei ore pentru eliberarea comandantului Forţelor navale ucrainene, capturat miercuri dimineaţă, informează AFP.

„Preşedintele Oleksandr Turcinov a oferit regimului autoproclamat din Crimeea trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a comandantului Forţelor navale, Serghei Gaiduk", informează un comunicat oficial.

„În caz contrar vor fi luate măsuri adecvate ca represalii", avertizează Kievul, fără a preciza la ce oră expiră ultimatumul.


Aproximativ 200 de membrii ai miliţiilor proruse, unii cu cagule şi neînarmaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al marinei ucrainene au venit şi au ocupat sediul instituţiei din Sevastopol. „Ofiţerii s-au baricadat în interiorul clădirii şi negocierile sunt în curs“, a continuat Bogdanov.

„Chiar dacă avem autorizaţie să ne folosim armele pentru a ne apăra, nu o facem şi nu o vom face", a precizat el.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ruse Itar-Tass, militanţii au înălţat un drapel al Rusiei pe sediul marinei ucrainene. Mai întâi, ei au protestat în exteriorul clădirii, după care au pătruns în interior decupând un gard, potrivit aceleiaşi surse.

Militarii ucraineni au fost nevoiţi să părăsească sediul marinei din Sevastopol, după ce acesta a fost ocupat de sute de militanţi proruşi şi reprezentanţi ai forţelor ruse.

Unul dintre soldaţi avea lacrimi în ochi la vederea drapelului rus arborat pe clădire, care l-a înlocuit pe cel ucrainean.

Militanţii proruşi au anunţat că l-au capturat, miercuri, pe şeful marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, după ce au confiscat, cu ajutorul reprezentanţilor forţelor ruse, sediul marinei, relatează AFP.

„A fost blocat nu poate merge nicăieri. A fost forţat să părăsească zona şi l-am prins", a declarat Igor Eskin, reprezentantul forţelor ruse la faţa locului.

Unităţile ucrainene, luate cu asalt rând pe rând

 Forţe proruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, în vestul peninsulei, şi au preluat controlul asupra intrării, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, relatează AFP.

Ulterior "soldaţi ruşi" şi-au oprit înaintarea, a precizat Vladislav Seleznev într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, adăugând că aceştia se aflau faţă-n faţă cu militari ucraineni înarmaţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia va permite militarilor ucraineni să părăsească liber teritoriul Crimeei. În replică, ministrul Apărării de la Kiev a declarat că Ucraina nu-şi va retrage forţele din peninsulă.

Marţi preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, le-a permis militarilor ucraineni să riposteze în caz că sunt atacaţi.

Ucrainenii din peninsulă vor deveni automat cetăţeni ruşi, dacă în decurs de 30 de zile nu anunţă autorităţele locale că vor să-şi păstreze cetăţenia ucraineană.

 


Ofiţer ucrainean părăsind baza navală de la Sevastopol, sub supravegherea soldaţilor pro-ruşi, miercuri, 19 martie FOTO Reuters

Până la 20 de nave de război şi alte ambarcaţiuni auxiliare ale marinei ucrainene ar putea deveni parte a marinei ruseşti de la Marea Neagra odată cu reunificarea Crimeei cu Rusia, a declarat un parlamentar rus.

Conform declaraţiei amiralului în rezervă Vladimir Komoiedov, şeful Comitetului de Apărare din Duma rusă (camera inferioară a parlamentului rus), marina ucraineană are aproximativ 40 de nave, din care 20 sunt în prezent andocate în bazele maritime din Crimeea, la Sevastopol şi în Golful Donuzlav, informează Ria Novosti.

„Putem presupune de acum că navele care au rămas în Crimeea vor intra în subordinea forţelor de autoaparare ale Crimeei şi apoi se vor alatura flotei ruse de la Marea Neagra", a declarat Komoiedov.

În componenţa flotei ruse de la Marea Neagră vor intra astfel o corvetă, o navă de comandă, mai multe ambarcaţiuni purtatoare de rachete, dragoare şi singurul submarin urainean. Marina rusă va pune mâna şi pe o infrastructură navală dezvoltata, inclusiv baza navala Belbek şi o reţea de fortificaţii de coastă, a mai precizat Komoiedov.

Minstrul interimar ucrainean al Apărării nu este primit în Crimeea

Crimeea refuză să îl lase pe ministrul ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, să intre pe teritoriul său, a anunţat miercuri premierul acestei regiuni, citat de AFP.

Anterior, Guvernul de la Kiev anunţase că ministrul interimar al Apărării de la Kiev Igor Teniuh şi prim-vicepremierul Vitali Iarema vor merge miercuri în Crimeea pentru a "pune capăt escaladării conflictului" din peninsula separatistă. „Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk i-a desemnat pe Igor Teniuh şi Vitali Iarema să meargă în Crimeea pentru a încerca să rezolve situaţia şi să pună capăt escaladării" conflictului, a declarat ministrul fără portofoliu Ostap Semerak.

image

Curtea Constituţională rusă a validat, miercuri, în unanimitate tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat cu o zi înainte de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat agenţiile ruse, citate de AFP. „Curtea Constituţională a confirmat că tratatul este conform Constituţiei ruse", a declarat preşedintele instanţei, Valeri Zorkin. "Decizia a fost luată în unanimitate", a adăugat el. 

image


Un soldat aflat pe acoperişul bazei marine ucrainene, ţinând steagul rus în mână, miercuri, 19 martie FOTO Reuters

Crimeea, anexată Rusiei

Acţiunea soldaţilor proruşi are loc la o zi după anexarea Crimeei la Federaţia Rusă, ca urmare a semnării unui acord de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei. Dar se pare că acest lucru a dus la intrarea într-o fază militară a crizei dintre Rusia şi Ucraina.

Şeful statului rus a ţinut mai întâi un discurs, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, cu o tonalitate puternic patriotică în care a descris Crimeea drept o parte inseparabilă a Rusiei, pierdută

odată cu dezmembrarea URSS. 

Înainte de începutul discursului, şi la final, în sală s-a putut auzi imnul naţional al Rusiei, pe care, de altfel, s-a semnat şi acordul de alipire a Crimeei la Federaţia Rusă. Discursul lui Putin a fost întrerupt de circa de 30 de ori, de aplauzele celor prezenţi care se ridicau de fiecare dată în picioare. Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că a depăşit „linia roşie“ în criza din Ucraina şi că a revenit la tacticile de izolare din timpul Războiului Rece.

Putin a asigurat că Rusia nu vrea scindarea Ucrainei. „Să nu îi credeţi pe cei care vă sperie, care vă spun că după Crimeea, vor urma alte regiuni“, a spus şeful statului rus. Liderul de la Kremlin a ţinut să le mulţumească militarilor ucraineni care nu şi-au pătat mâinile cu sânge. „S-a vorbit despre intervenţie, agresiune, eu nu îmi amintesc niciun intervenţionism, nicio împuşcătură“, a bravat Putin.

Primul militar ucrainean ucis în Peninsulă

Iată însă că la câteva ore de la intervenţia acestuia, un militar ucrainean a fost ucis într-o tentativă de luare cu asalt a unei unităţi militare din Simferopol, capitala provinciei Crimeea, ocupată de trupe ruse, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea pentru

AFP. 

„În asaltul asupra unei baze, la Simferopol, un militar ucrainean a decedat după ce a fost rănit la nivelul gâtului. Alt militar a fost rănit“, a declarat Vladislav Seleznev.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat după acest incident: „În Crimeea, conflictul

cu Rusia intră într-o fază militară, în urma unor tiruri asupra unor soldaţi ucraineni. „Astăzi trupele ruse au început să tragă asupra militarilor noştri. Este o crimă de război“, a spus Iaţeniuk. 

Putin a ţinut să-i liniştească şi pe tătarii din Crimeea că nu vor avea de suferit, însă, vicepremierul regiunii, Rustam Temirgaliev, a declarat că noua putere prorusă din Crimeea intenţionează să recupereze o parte din terenurile ocupate „ilegal“ de tătari

„Le vom cere să elibereze o parte din terenuri, deoarece avem nevoie de ele pentru proiecte sociale“, a declarat Temirgaliev.

Parfum de Război Rece: Rusia, exclusă din G8

După anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, europenii şi americanii au decis sancţiuni economice, fără să excludă negocierea cu Moscova. Unul dintre şefii diplomaţiilor prezente la Bruxelles a rezumat lecţia reuniunii de luni astfel: „Să fim realişti, în absenţa posibilităţii unei intervenţii militare, nu putem face nimic pentru a schimba statutul actual al Crimeei”.

Aşadar, europenii s-au văzut nevoiţi să condamne „procedurile inacceptabile” ale Moscovei, referendumul „ilegal şi nelegitim” şi să ceară încheierea „spiralei negative” declanşate de Vladimir Putin.

Ieri, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anunţat că Rusia a fost exclusă din grupul ţărilor G8. Liderii din ţările G7 se vor întâlni, săptămâna viitoare, ca să discute despre alte acţiuni faţă de Rusia. Reuniunea va avea loc la Haga şi este un răspuns la încercarea Moscovei de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea. La eveniment va participa şi liderul american, Barack Obama.

Turcia ar putea interzice navelor maritime ruseşti să treacă prin strâmtoarea Bosfor, informează agenţia Unian, care citează surse din cadrul diplomaţiei turceşti. Potrivit informaţiilor, în cadrul unei convorbiri telefonice între premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele rus Vladimir Putin, oficialul turc a avertizat: „Dacă armata rusă îşi va intensifica acţiunile pe teritoriul Ucrainei, sau dacă guvernarea «marionetă » din Crimeea va folosi forţa împotriva tătarilor din regiune, Turcia va fi nevoită să interzică accesul navelor maritime ruseşti prin strâmtoarea Bosfor“.

Şi Japonia a anunţat că a impus sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, iar Franţa a declarat că ar putea opri vânzările de nave militare Rusiei.

Acţiunile europene au crescut, ieri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordul pentru anexarea Crimeei la Rusia, dar a declarat că nu vrea divizarea Ucrainei, investitorii interpretând această declaraţie ca pe un semnal că Putin „este satisfăcut cu Crimeea“.

image

Ruşii râd de sancţiunile „tovarăşului“ Obama

Decizia Washingtonului de a confisca activele deţinute de apropiaţii lui Putin în SUA a fost primită cu râsete la Moscova. „Tovarăşe Obama, ce te faci cu aceia care nu au conturi sau proprietăţi peste hotare? Sau nu te-ai gândit la asta?”, a întrebat amuzat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. La rândul său, premierul Crimeei,  Serghei Aksionov, a postat pe contul său de Twitter o poză trucată cu Obama în uniformă rusească (foto), comentând că acesta a primit gradul de colonel după recuperarea Crimeei. (Viorica Marin)

image

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite