După alipirea la Rusia, locuitorii din Crimeea au ajuns să retrăiască lipsurile din perioada sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Crimeea pot să-şi cumpere fără probleme trcouri cu  Vladimir Putin FOTO Reuters
Locuitorii din Crimeea pot să-şi cumpere fără probleme trcouri cu  Vladimir Putin FOTO Reuters

Locuitorii Peninsulei Crimeea au sperat că, prin alipirea la Rusia, vor avea o viaţă mai bună, salarii şi pensii mai mari. Dar acum ei simt că s-au întors în ultimii ani ai Uniunii Sovietice, când rafturile magazinelor erau goale şi erau nevoiţi să-şi facă provizii de produse de larg consum .

În magazinele din peninsulă au dispărut lapte, smântână, brânză de vaci şi brânza telemea, în timp ce la alte produse de bază, cum ar fi uleiul de gătit  şi alimentele pentru copii trebuie sî-şi facă provizii. Preţurile pentru produse mai mult sau mai puţin disponibile cum ar fi pâinea, carnea şi verdeţurile sunt în continuă creştere, anulând astfel efectul promisiunii autorităţilor de la Moscova, privind majorarea cu 50 la sută a pensiilor şi salariilor", scrie publicaţia.italiana „La Stampa“.

 Un timp,  autorităţile au încercat să nege că peninsula are astfel de probleme, dar  acum nu se mai pot ascunde. Premierul Crimeii, Serghei Aksenov, a dat un ordin pentru a elimina unele mărfuri ucrainene interzise în peninsulă, în urmă cu câteva săptămâni, sub pretextul de încălcare a normelor sanitare.

Mass-media ucraineană scrie că autorităţile din Crimeea au dorit astfel să scoată de pe piaţă producătorii ucraineni pentru a le lua locul cei ruşi.Dar rezultatul a fost catastrofal: 90% din produsele lactate consumate în Crimeea, erau produse în Ucraina. Bunurile din Rusia, care ar fi trebuit să le înlocuiască, sunt aduse în peninsulă cu feriboturi şi preţul lor a crescut cu cel puţin 50%".

"Produse lactate din supermarket-urile din Ucraina sunt mai ieftine decât dacă ar fi să cumperi produse similare ruseşti en-gros", a susţine un comerciant din Crimeea pentru portalul BlackSeaNews.

Mult trâmbiţata majorarea a salariilor şi pensiilor promise de Moscova va veni doar peste  câteva luni şi atunci va fi aproape anulată de inflaţie. Există şi alte probleme cum ar fi banii în numerar şi înregistrarea companiilor. Sezonul turistic Crimeea riscă să fie un eşec. Numărul rezervărilor la hoteluri este foarte scăzut. Ruşii cu bani preferă alte destinaţii turistice. chiar dacă liderul de la Kremlin a insistat ca ministerele ruse şi întreprinderile de stat să plătească salariaţilor un concediu mai mult sau mai puţin forţat în Crimeea, scrie „La Stampa“.

Producţia agricolă, compromisă din lipsa apei

Şi agriculorii din Crimeea au probleme. Plantaţiile de fructe şi culturile de legume sunt ameninţate. Recolta de orez este compromisă din cauza scăderii cantităţii de apă furnizată de Ucraina Peninsulei. Crimeea producea între 85.000  şi 120.000 de tone de orez pe an. Dar anul acesta „recolta este compromisă“ din cauza lipsei de apă,

Autorităţile din Crimeea spun că s-au oferit să plătească pentru în avans pentru apă şi la un preţ de patru ori mai mare, dar Kievul a refuzat „până nu se ajunge la un acord cu Moscova“.


 
Pentru aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, nu sunt, în general, probleme. Potrivit ministrului Agriculturii, aproape toate culturile care erau irigate sunt compromise, adică jumătate din cele 120.000 de hectare de viţă de vie şi 30.000 de hectare de orez.

Prejudiciul s-ar putea ridica la 5 miliarde de ruble, aproximativ  100 de milioane de euro. Autorităţile au promis că vor despăgubi agricultorii care au suferit pierderi şi vor importa orez din Rusia. Agricultura generează aproximativ 10% din PIB-ul  Crimeii.

 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite