După 17 ani de eşecuri, cea mai înaltă clădire de locuinţe din UE este gata, dar stârneşte controverse

După 17 ani de eşecuri, cea mai înaltă clădire de locuinţe din UE este gata, dar stârneşte controverse

Intempo este cea mai înaltă clădire din Europa.

Cea mai înaltă clădire de apartamente din UE a fost terminată, în sfârşit, după 17 ani de eşecuri repetate, în Benidorm, Spania. Unii speră că acest zgârie-nori denumit „Intempo” va contribui la transformarea staţiunii într-un Miami al Mediteranei, alţii găsesc construcţia de o monstruozitate grotescă, scrie The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Blocul are o înalţime de 187 de metri, 47 de etaje şi este cea mai mare clădire rezidenţială din UE. Are cel mai rapid lift din Spania, care se ridică cu o viteză de 4,2 metri pe secundă şi poate ajunge la ultimul etaj în mai puţin de un minut.

Cât costă un apartament în „Intempo”

În cea mai mare parte a clădirii, preţurile unui apartament încep de la 275.000 de euro, dar în partea de sus, unde turnurile sunt legate de o structură în formă de diamant, un penthouse valorează aproximativ 2 milioane de euro.

Momentul inaugurării acestui colos ar părea unul nefast, în condiţiile în care staţiuni precum Benidorm s-au confruntat cu o scădere drastică a numărului de turişti străini din cauza pandemiei. Şi totuşi, potrivit promotorului Uniq Residential, 100 din cele 256 de apartamente ale Intempo au fost deja precontractate. Aproximativ 60% dintre doritori sunt spanioli, iar restul sunt ruşi, scandinavi, germani şi belgieni.

Paradoxal, britanicii, care reprezintă 40% din vizitatorii din Benidorm, nu par dornici să locuiască în extravaganul complex „Intempo”.

„Nu cred că britanicii care au atâţia bani i-ar cheltui în Benidorm. Ar fi prea inechitabil”, spune Michelle Baker, o vloggeriţă britanică. „Oamenii cu mulţi bani nu frecventează Benidorm. Decât dacă i-ai schimba brandul şi te-ai lupta să atragi acei clienţi cu bani mulţi. Peste 50 de ani, s-ar putea să fie altă poveste”, spune Baker.

Baker spune că respinge afirmaţiile potrivit cărora clădirea este urâtă şi spune că oraşul Benindorm este atât pentru oameni bogaţi, pe plaja Poniente, cât şi pentru cei mai puţin înstăriţi, pe Levante.

Actualul propietar al Intempo, fondul SVPGlobal, a plătit 60 de milioane de euro a achiziţiona datoriile clădirii de la Sareb, aşa-numita „bancă rea” înfiinţată pentru a administra zecile de mii de proprietăţi neterminate după ce bula imobiliară din Spania a explodat în 2008.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările