FOTO VIDEO Dunărea a atins un nivel record la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminică, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), şi nu urma să mai crească, în timp ce digurile de protecţie de pe fluviu, în Ungaria, au rezistat.

UPDATE „Nivelul Dunării stagnează la 8,90 metri. Nu mai aşteptăm creşteri" semnificative, a declarat primarul Budapestei Istvan Tarlos într-o conferinţă de presă pe Insula Margareta, în centrul capitalei, precizând că ar putea să se înregistreze variaţii de câţiva centimetri.

Experţi au anunţat anterior atingerea unui nivel de 8,95 metri al apelor fluviului în capitala ungară, duminică seara. Acest nivel ar urma să dureze, probabil, şase ore, iar retragerea apelor ar urma să dureze şapte-opt zile. Cheiurile în Budapesta urmează să fie practicabile din nou după ce nivelul apei va atinge 6,50 metri.


La precedentele inundaţii, în 2006, la Budapesta a fost înregistrat un nivel de 8,60 metri. Nivelul maxim al apei în capitală este aşteptat luni dimineaţa, informează AFP.

„Viitura se apropie de centrul ţării. Avem două zile importante în faţa nostră“, a declarat duminică premierul Vikor Orban la Esztergom, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Budapesta, unde a petrecut noaptea.

Sâmbătă după-amiaza, averse abundente au provocat creşterea nivelului apelor cu 30-50 de centimetri în centrul Budei, timp de câteva ore, din cauza colmatării canalizării, însă apa a fost pompată în fluviu.

Voluntari şi personal de intervenţie în caz de catastrofă au lucrat nonstop în vestul şi nord-vestul ţării, unde recordurile nivelurilor au fost depăşite sâmbătă. În vestul ţării apele au început să se retragă. Aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate, în ţară, ca măsură de precauţie.

Trei sate, Pilismarot, Dömös şi Kisoroszi sunt izolate în continuare şi sunt aprovizionate pe apă. La Dömös, satul nici măcar nu a amânat alegerea primarului.

image

Foto

image

Având în vedere că retragerea apelor va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi departamentul Györ-Moson-Sopron (vest) joi.

Scăderea nivelului apelor la Budapesta ar urma să dureze şapte-opt zile. Cheiurile vor fi practicabile după ce nivelul apei va coborî la 6,50 metri.

Germania se confruntă cu o "catastrofă naţională" în urma inundaţiilor


Ţările din Europa Centrală se luptă în continuare cu inundaţiile, care au făcut cel puţin 18 victime, potrivit bilanţului încă provizoriu. În estul Germaniei au fost evacuate zece mii de persoane ameninţate de revărsarea Elbei, în timp ce în Austria şi Cehia autorităţile lansează apeluri la vigilenţă, pentru că se anunţă un nou val de ploi.

Mii de salvatori, militari şi voluntari luptau diminică, în Germania, împotriva celor mai grave inundaţii din ultimii peste zece ani, calificate drept o "catastrofă naţională" de către o deputată CSU, după ce au antrenat evacuarea a mii de persoane, relatează AFP.

Atenţia se concentrează asupra oraşului Magdebourg, în Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba. Nivelul fluviului, la Magdebourg, a atins 7,45 metri duminică dimineaţa, cu doi metri peste nivelul obişnuit şi mai mare decât la ultimele inundaţii importante, în 2002, au anunţat autorităţile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuaţi din cartierul Rothensee, unde sute de militari acţionau la consolidarea unui dig de protecţie a unei instalaţii electrice cruciale, cu scopul de a împiedica noi întreruperi ale curentului în oraş.

Alte cartiere au fost evacuate în apropiere de Barby, la confluenţa Elbei cu râul Saale. La câţiva kilometri depărtare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken şi-au părăsit domiciliul la bordul unor vehiculemilitare sau ambulanţe.

Preşedintele german Joachim Gauck urma să efectueze duminică vizite în oraşe afectate de inundaţii, în Saxonia şi Saxonia-Anhalt şi să participe la o slujbă religioasă alături de salvatori şi locuitori din Halle (est).

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiţiei costurilor inundaţiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung în ediţia de luni.

"Ne confruntăm cu o catastrofă naţională", a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputată din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, altă regiune dur afectată de inundaţii.

Oraşul bavarez Passau a fost afectat în urma creşterii nivelului apelor Dunării şi a doi afluenţi ai acesteia, care se întâlnesc în acest oraş, la frontiera cu Austria. Revărsarea a lăsat, săptămâna trecută, mii de clădiri în noroi.

Revărsarea Dunării a afectat de asemenea Austria, Slovacia, iar în prezent Ungaria, unde apele fluviului urmează să atingă nivelul maxim, la Budapesta, duminică seara.
 

Dunărea a atins un nivel record la Budapesta

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite