Drumul Republicii Moldova spre Vilnius trece prin Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul Republicii Moldova spre Bruxelles trece, şi la propriu şi la figurat, prin România. Iurie Leancă, premierul  celui de al doilea stat românesc, va merge la Bruxelles împreună cu Victor Ponta, şi asta după ce se va întâlni şi cu preşedintele României, Traian Băsescu.

În perioada 28-29 noiembrie 2013 va avea loc la Vilnius summitul Uniunii Europene. Dincolo de deciziile care ţin de structura internă a organizaţiei, se vor lua în dezbatere şi intenţiile ţărilor adiacente de a face paşi importanţi spre integrarea europeană.

Republica Moldova este una din statele pentru care Vilnius reprezintă o miză extrem de importantă, deoarece Parafarea Acordului de Asociere ar confirma că al doilea stat românesc este pe drumul cel bun- dar atenţie că Parafarea nu însemnă şi semnarea, care ar urma să se facă anul viitor. Până la acel moment mai sunt paşi importanţi şi reforme de implimentat. Ceea ce urmează să facă moldovenii la Vilnius reprezintă doar un joc de imagine cu valoare mare la nivel de simbolistică, dar fără a exista defel efecte.

Faptul că pe 3 noiembrie, în cadrul Marelui Miting de la Chişinău, şi la care au participat peste 100 000 de persoane, politicienii  moldoveni au evitat în mod penibil să amintească de sprijinul extrem de important acordat de România, a generat o mare nemulţumire în cercurile de la Bucureşti. Gestul nu a fost privit cu ochi buni, în condiţiile în care România practic a tras Republica Moldova spre Europa, aceasta fiind incapabilă de a implimenta de una singură reformele necesare, voinţa fiind insuficientă pentru un asfel de demers.

Cu toate acestea, drumul spre Europa este unul extrem de îndelungat, perspectiva lansată de importanţi analişti din România, printre care şi profesorul Dan Dungaciu, fiind de 15-20 de ani. Ori în aceste condiţii există temeri justificate că sunt şanse mari să apară probleme, din interior sau din exterior, şi care ar putea stopa oricând acest traseu. Ori menţinerea în afara Europei a Republicii Moldova va genera o diferenţă şi mai mare faţă de România, şi e posibil să asistăm şi la o ruptură identitară. Să nu uităm că românismul din Republica Moldova s-a menţinut prin generaţia de geniu a anilor 90, generaţie care acum se stinge dar fără a putea lăsa în urmă noi volori care să promoveze identitatea naţională. Dacă punem aici şi politicile eronate ale statului român, printre care şi sistemul de burse şi prin acordarea simplificată a cetăţeniei, a golit Republica Moldova de tânăra intelectualitatea românească, criza culturală va fi una majoră în următorii 20 de ani.

În urma acestei perspective îndelungate, tot mai mulţi au început să considere că de fapt singura cale reală şi rapidă este Unirea cu România.

Aceasta este o soluţie care restabileşte şi adevărul istoric, cu repunerea în drepturi a tuturor celor care locuiesc pe acest pământ românesc.

Dincolo de acest lucru, apar presiuni din Est, din partea verilor ruşi, care ameninţă prin intermediul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, de redeschiderea conflictului transnitrean. Ori acest lucru subliniază de asemenea că o cale rapidă şi sigură este Unirea cu România, lucru conştientizat din ce în ce mai mult de către factorii decidenţi de la Bucureşti.

Revenind la  titlul, acesta este valabil şi pentru această perioadă, plecarea la Vilnius a premierului Iurie Leancă va fi precedată de o vizită la Bucureşti. Aici el se va întâlni inclusiv cu preşedintele României, Traian Băsescu, cel mai probabil pentru a primi sfaturi bune, dar şi recomandări din partea acestuia.

Ulterior premierul va pleca cu omologul său din România spre Vilnius, unde va participa la summitul Uniunii Europene. Faptul că cei doi vor merge împreună acordă de asemenea o valoare mai mare deplasării, relaţia reflectând de fapt interesul crescut al României faţă de cei lăsaţi în afara graniţelor de către istorie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite