Dreapta europeană lansează procedura de excludere a Fidesz din PPE

Dreapta europeană lansează procedura de excludere a Fidesz din PPE

Premierul maghiar Viktor Orban

Douăsprezece partide membre ale Partidului Popular European (PPE), principalul grup politic din Parlamentul European, au cerut în mod oficial excluderea prim-ministrului populist ungar Viktor Orban şi a partidului său Fidesz, care ar putea fi decisă pe 20 martie, a anunţat luni preşedintele PPE Joseph Daul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Douăsprezece partide membre ale PPE din 9 ţări au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz. Această problemă va fi discutată în cadrul reuniunii politice din 20 martie. Decizia aparţine tuturor membrilor PPE şi nu pot anticipa rezultatul discuţiei", a explicat Joseph Daul.
 
PPE este grupul cel mai important în PE şi familia politică dominantă în Consiliul European, reprezentată de către cancelarul german Angela Merkel.
 
Potrivit unor surse din interiorul acestui partid de centru-dreapta european citate de DPA, cel puţin nouă partide, din opt state membre, din cadrul PPE au trimis scrisori conducerii sale cerând un vot. Potrivit regulilor PPE, şapte partide din cinci state membre
sunt necesare pentru a sprijini expulzarea unui partid din grup.
 
De aproape două săptămâni, afişe cu Juncker alături de miliardarul american de origine maghiară George Soros au apărut în spaţii publice din Ungaria. Pe postere sunt scrise sloganuri sugerând că cei doi vor să promoveze migraţia ilegală în Europa - ceea ce Comisia Europeană a negat puternic.
 
 Comisia Europeană spune că va răspunde la fel de dur campaniei guvernului ungar
 
Campania anti-migraţie a guvernului ungar, care atacă şi Comisia Europeană, distorsionează adevărul, iar executivul comunitar va reacţiona la fel de dur împotriva acestei retorici, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.
 
Relaţiile dintre instituţiile Uniunii Europene şi partidul naţionalist Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, s-au tensionat odată cu criza migraţiei din 2015, când şeful guvernului de la Budapesta a adoptat politici dure anti-imigranţi.
 
Ungaria a lansat recent o companie guvernamentală de informare prin panouri publicitare şi reclame de o pagină în ziare care susţine că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi investitorul miliardar american George Soros vor ca Ungaria să îşi deschidă graniţele pentru imigranţi.
 
Comisia Europeană a respins această campanie, spunând că este o "teorie a conspiraţiei ridicolă", însă Orban a declarat în weekend într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag că afişele îl vor avea în curând ca ţintă pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
 
''Domnul Juncker se retrage şi domnul Timmermans îi ia locul'', a spus Orban în interviu.
 
Olandezul Frans Timmermans este candidatul socialiştilor europeni la postul de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, care va fi formată în urma alegerilor europene din 23-26 mai.
 
Viktor Orban a spus că Timmermans, la fel ca Juncker, este un "aliat" al miliardarului american George Soros, un critic declarat al actualului premier ungar. "Toată lumea are dreptul de a şti acest lucru'', a adăugat el.
 
"Comisia a avut o poziţie clară conform căreia campania guvernului german distorsionează adevărul şi încearcă să traseze o imagine neagră a unui complot chipurile pentru a aduce mai mulţi imigranţi în Europa", a reacţionat luni Schinas.
 
"Indiferent dacă această campanie are ca ţintă sau ne atacă preşedintele, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans sau orice alt angajat al instituţiei noastre, vom răspunde şi ne vom apăra activitatea cu aceeaşi forţă împotriva neadevărurilor şi acestei retorici care vrea să înşele", a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările