Douăzeci şi şapte de romi din Croaţia sunt judecaţi în Franţa pentru comitere de tâlhării

Douăzeci şi şapte de romi din Croaţia sunt judecaţi în Franţa pentru comitere de tâlhării

Tabară de romi din Paris

Douăzeci şi şapte de romi, originari din Croaţia, sunt judecaţi, începând de luni, la Nancy (estul Franţei), după ce au fost acuzaţi că şi-au forţat copiii să comită tâlhării în Franţa, Belgia şi în Germania, relatează AFP.

În faţa instanţei, anchetatorii au descris un sistem de clan foarte lucrativ.

„Tâlhăriile erau cotidiene, în toată Europa. Activitatea nu se oprea niciodată. Pentru copii, era ca un serviciu militar fără normă", a declarat directorul anchetei, Gilles Weintz.

Inculpaţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 55 de ani, sunt judecaţi pentru asociere în scopuri infracţionale şi complicitate în aproximativ o sută de tâlhării comise în 2011 de copiii acestora în Franţa, Germania şi în Belgia. Ei riscă pedepse de zece ani de închisoare pentru un prejudiciu calculat la câteva milioane de euro.

Ancheta bazată pe mii de interceptări în rândul a 120 de suspecţi relevă o organizaţie condusă de şefi de clan, ajutaţi de „căpitani", „locotenenţi" şi copiii acestora, cu vârste de aproximativ zece ani.

Potrivit acuzării, fiecare copil putea aduce câştiguri lunare de 5.000 de euro.

De asemenea, mai mulţi inculpaţi sunt judecaţi pentru tranzacţionarea de fiinţe umane, după ce ancheta a dezvăluit „cumpărări" de soţii, pentru sume de până la 180.000 euro.

Persoanele inculpate, care s-au exprimat în croată şi în italiană, au contestat faptele de care au fost acuzate.

Calificat drept un „caz emblematic" de către Parchet, acest proces-fluviu s-a deschis în contextul unei polemici aprinse cu privire la locul romilor în societatea franceză. În urmă cu câteva zile, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a pus la îndoială voinţa şi capacitatea majorităţii romilor de a se integra şi a apărat politica de expluzare a acestora.

„Sper că nu va exista o stigmatizare judiciară, aşa cum există în prezent o stigmatizare politică" la adresa romilor, a afirmat Alain Behr, avocatul unui bărbat prezentat ca fiind şef de clan.

Suspecţii duceau o viaţă luxoasă, mai ales în Croaţia, la Slavonski Brod, potrivit Parchetului.

Presupusa reţea era coordonată de o femeie în vârstă de 66 de ani.

Ea a fost reţinută la 2 iulie, a doua zi după intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană, în baza unui mandat european de arestare. Plasată în detenţie provizorie în Franţa, femeia va fi judecată ulterior.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: