Două state membre NATO, în pragul unui război comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre Turcia şi Germania sunt la cote înalte, cele două state îndreptându-se spre un război economic după ce Ankara a reţinut, săptămâna trecută, mai mulţi cetăţeni germani pe motiv că ar avea legături cu organizaţii teroriste.

Evenimentele din ultimele luni au afectat foarte mult relaţiile germano-turce. Cu toate acestea, liderii din Germania au încercat să ignore atacurile lui Erdogan şi să se concentreze asupra celor mai importante aspecte ale relaţiei cu Turcia: lupta comună împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, gestionarea crizei refugiaţilor şi legăturile economice, vitale pentru ambele ţări.

Dar aceste speranţe au fost spulberate săptămâna trecută, după ce mai mulţi cetăţeni germane au fost arestăţi în Turcia pe motiv că ar avea legături cu organizaţii teroriste. Picătura care a umplut paharul a fost arestarea lui Peter Steudtner, reprezentant al  Amnesty International şi a altor activişti.  

Guvernul federal aşteaptă eliberarea imediată a lui Steudtner, având în vedere că acuzaţiile cum că acesta ar avea legătură cu grupări teroriste sunt evident trase de păr. 

”Numai dacă cumva îşi permite cineva să acuze Amnesty International şi alte organizaţii asemănătoare de terorism - ceea ce este absurd”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE german, Martin Schäfer. De acum înainte se va negocia cu partea turcă ”fără clişee diplomatice”.

Cetăţeanul german a fost arestat împreună cu unul suedez şi patru cetăţeni turci, la finalul workshop-ului Amnesty International. ”Toţi aceşti oameni au participat la un seminar, aşa cum trebuie să fie posibil într-o democraţie, aşa cum e şi normal într-o democraţie”, a criticat purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, atitudinea autorităţilor turce. Să-i acuzi de terorism este o încercare cusută cu aţă albă de a discredita şi a încrimina opiniile divergente, a adăugat acesta. 

Ministerul federal de Externe a transmis că în momentul de faţă nouă cetăţeni germane, din cei 22 reţinuţi, se află în arest preventiv în Turcia pe motive politice. Patru dintre aceştia au cetăţenie dublă, germană şi turcă. În trei cazuri nu s-a putut oferi consiliere consulară din partea Ministerului german de Externe. 

În Turcia, arestul preventiv poate dura până la cinci ani. Printre cei arestaţi se află şi corespondentul cotidianului german ”Die Welt”, Deniz Yücel – aflat de peste 150 de zile în arest preventiv, şi traducătoarea Mesale Tolu Corlu, toţi acuzaţi de propagandă teroristă,  pentru eliberarea cărora Guvernul de la Berlin a intervenit de mai multe ori.  

Berlinul întoarce foaia

Nouă din cei, între timp, 22 de cetăţeni germani reţinuţi se află în continuare în arest preventiv în Turcia. Pe lângă Steudtner după gratii se mai află jurnalistului Deniz Yücel - aflat deja de peste 150 de zile în arrest preventiv - şi al traducătoarei Mesale Tolu, toţi acuzaţi de propagandă teroristă. 

   La sfârşitul săptămânii trecute, şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, şi-a interrupt concediul şi a anunţat în faţa presei o schimbare a orientării politicii germane faţă de Turcia. O primă măsură, la care s-a referit şi Gabriel, a fost postată pe site-ul ministerului de externe. Ea conţine avertismente adresate germanilor care intenţionează să călătorească în Turcia. În mesajul ministerului se atrage atenţia asupra faptului că pentru cetăţenii germani a crescut pericolul de a fi arestaţi în Turcia.

În cursul conferinţei de presă, ministrul i-a avertizat şi pe investitori şi şefii unor firme, atrăgînd atenţia asupra legislaţiei precare din Turcia. Arestările abuzive, a spus Gabriel, au determinat guvernul să-şi schimbe cursul faţă de autorităţile de la Ankara. El a mai spus că guvernul a sperat că partea turcă va da dovadă de „raţiune”, ceea ce nu s-a întîmplat. Turcia, în schimb, „a părăsit terenul valorilor europene”.

Privitor la negocierile Turciei cu Uniunea Europeană, Gabriel a spus că nu-şi mai poate imagina că se va ajunge la extinderea aşa numitei „uniuni vamale”.

Sigmar Gabriel a subliniat că toate măsurile enunţate în faţa presei au fost discutate şi acceptate cu Angela Merkel şi candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz. Prin intermediul purtătorului de cuvînt al guvernului, Seibert, cancelara a difuzat un mesaj, postat pe Twitter, în care se spune că măsurile anunţate sunt „necesare şi obligatorii”.

Pentru Germania, Turcia nu este o ţară oarecare. Aproape 3 milioane de persoane de origine turcă locuiesc în Germania, ceea ce înseamnă că politicile ţării faţă de Turcia au şi un aspect intern. Turcia este, de asemenea, un stat membru al NATO cu o importanţă strategică deosebită.

Primele efecte vor fi resimţite de germanii care călătoresc în fiecare an în Turcia sau trăiesc acolo. Aproape 4 milioane de locuitori din Germania au vizitat Turcia în 2016, mai mult decât în orice altă ţară. Aproximativ 70.000 de germani locuiau în Turcia în 2015, unde erau proprietari de afaceri, jurnalişti sau căsătoriţi cu cetăţeni turci.

Efecte economice

Primele efecte vor fi resimţite de germanii care călătoresc în fiecare an în Turcia sau trăiesc acolo. Aproape 4 milioane de locuitori din Germania au vizitat Turcia în 2016, mai mult decât în orice altă ţară. Aproximativ 70.000 de germani locuiau în Turcia în 2015, unde erau proprietari de afaceri, jurnalişti sau căsătoriţi cu cetăţeni turci.

Oficialii de la Berlin au în vedere, de asemenea, suspendarea garanţiilor de împrumut ale guvernului german pentru exporturi sau investiţii în Turcia. Germania este cel mai important partener comercial al Turciei. 

Germania a fost în 2016 principala destinaţie a exporturilor Turciei, cumpărând bunuri în valoare de 14 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI. Germania este şi a doua mare sursă a importurilor turceşti, de 21,5 miliarde de dolari. Numai China exportă mai mult în Turcia, de 25,4 miliarde de dolari.

În acest an, rezervările turistice venite din Germania au reprezentat 10% din turiştii atraşi de Turcia. Anul trecut, numărul vizitatorilor străini în Turcia a scăzut cu 30%, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, din cauza conflictelor cu militanţii kurzi şi atentatelor islamiste. Turismul  contribuie într-un an normal cu circa 30 de miliarde de dolari la economia Turciei.

Cât va rezista Erdogan

Ministerul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a încercat să tempereze efectele economice ale disputei diplomatice cu Germania, afirmând că investiţiile germane în Turcia sunt garantate în totalitate de guvernul de la Ankara şi prin lege.

Zeybekci a negat într-un interviu acordat Reuters informaţiile că Turcia a dat Berlinului o listă cu companii germane pe care le suspectează de legături cu tentativa de puci de anul trecut. Zeybekci a mai spus că avertismentul dat de autorităţile germane cetăţenilor este ”nefericit”, dar nu anticipează că va afecta turismul.

Dar este discutabil dacă asemenea cifre îl vor impresiona prea mult pe Erdogan. De aceea, Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga discută deja despre posibilitatea unor noi sancţiuni, în speranţa de a pune şi mai multă presiune pe cancelara Angela Merkel în timpul campaniei electorale.

Liderul social-democraţilor germane, Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar al Germaniei, a propus, într-un interviu pentru Bild, ca anumite tratate cu Turcia să fie îngheţate. „Nu are niciun rost să discuţi în aceste condiţii despre extinderea comerţului liber cu UE”. Se speculează şi asupra ideii ca ajutoarele financiare din partea UE pentru Turcia să fie stopate. 

Uniunea Europeană a promis Turciei în 2014 ajutoare financiare în valoare de 4,45 miliarde de euro pentru promovarea democraţiei, a statului de drept, pentru creştere economică şi a competitivităţii. ”Trebuie, sigur, să ne punem întrebarea dacă aceste ajutoare îşi mai pot atinge scopul”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Seibert. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite