Dosarul independenţei judecătorilor: CE somează Polonia să plătească penalităţi de aproape 70 de milioane de euro

Dosarul independenţei judecătorilor: CE somează Polonia să
plătească penalităţi de aproape 70 de milioane de euro

FOTO Arhivă

Comisia Europeană (CE) a cerut Poloniei să plătească penalităţi în valoare de aproape 70 de milioane de euro din cauză că nu a pus capăt activităţii Camerei Disciplinare a Curţii Supreme, o instituţie acuzată de subminarea independenţei judecătorilor, declară joi o sursă europeană AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia a trimis miecuri o scrisoare autorităţilor poloneze, în care le dă un termen de 45 de zile să plătească o sumă de aproape 70 milioane de euro, potrivit acestei surse.

„Pot să confirm că scrisoarea a fost trimisă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CE, fără să ofere alte detalii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Polonia, la sfârşitul lui octombrie, la plata unei amenzi cominatorii zilnice în valoare de un milion de euro pe zi, executorie de la 3 noiembrie 2021.

Această sancţiune financiară are menirea să oblige Varşovia să respecte o hotărâre anterioară a CJUE care o obliga, cu titlu de măsură de urgenţă, să pună imediat capăt activităţii Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze, o instituţie-cheie într-o controversată reformă a sistemului judiciar polonez.

Acest organ este acuzat de către Bruxelles de faptul că aduce atingere magistaţilor, iar CJUE urmează să se pronunţe pe fond în acest litigiu.

Suma cerută acoperă o primă perioadă, până la 10 ianuarie, care era un termen-limită stabilit pentru ca Varşovia să se conformeze hotărârii CJUE.

În cazul în care Polonia nu plăteşte penalităţile cerute timp de 60 de zile, aceste sume ar putea fi deduse din fondurile europene alocate Poloniei.

Acesta este un scenariu fără precedent, dar care ameninţă deja Polonia în alt dosar, în care aceasta refuză să plătească o amendă de 500.000 de euro pe zi, la care a fost condamnată de către justţia europeană din cauză că a refuzat să închidă mina de lignit de la Turow.

În acest caz, CE a somat Polonia să plătească o primă sumă de 15 milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările