Dorinţa de separare a Cataloniei va lovi în economia Spaniei, indiferent de cine va câştiga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul spaniol Mariano Rajoy se luptă să-şi ţină ţara unită, calmând separatiştii catalani. Chiar dacă va reuşi, supărarea celor care îşi doresc autonomia riscă să slăbească economia spaniolă care abia dădea semne de revenire după mai mulţi ani de criză severă, scrie „Bloomberg“.

Premierul guvernului regional al Cataloniei, Artur Mas, susţinut de două treimi din legiuitorii regiunii, sfidează ordinele Curţii Constituţionale şi continuă să facă presiuni pentru un referendum privind independenţa pe 9 noiembrie. Confruntarea politică săptămâna trecută de pe scena politică spaniolă ar putea duce la creşterea dobânzilor pentru împrumut şi va distrage atenţia politicienilor de la rata şomajului, care a ajuns la 24%.

În acest timp, Partidul Poporului (conservator) al premierului spaniol  Mariano Rajoy a scăzut în popularitate, potrivit unui sondaj publicat de „El País“, duminică.

Investitorii se tem de riscul instabilităţii politice din Catalonia. Problema independenţei a lezat deja economia spaniolă, şi încă nu s-a terminat“, declară Francesco Marani, un broker la Auriga Global Investors SA din Madrid. Economia Spaniei pierde teren pe fondul unei scăderi interesului investitorilor şi a partenerilor de afaceri europeni. 

Termen limită până la mijlocul lui octombrie

Curtea Constituţională a Spaniei ar trebuie să ia o decizie până pe 15 octombrie, deoarece catalanii au nevoie de timp să organizeze referendumul până pe 9 noiembrie, dacă va fi cazul. 

Catalonia, care se învecinează cu Franţa, are propria limbă şi un guvern semi-autonom care controlează Educaţia, Sănătatea şi forţele poliţieneşti regionale.

Separarea de Catalonia va costa Spania 20% din ponderea economică şi va atrage un şir de probleme privind împărţirea datoriilor de 836 de miliarde de euro. Băncile catalane ar pierde accesul la Banca Centrală Europeană, a declarat guvernatorul Băncii Spaniei, Luis Maria Linde.

Dorinţa de secesiune complică munca lui Rajoy privind economia, fapt ce l-a determinat pe ministrul Economiei Luis de Guindos să revizuiască în scădere creşterea de 1,5% estimată pentru acest an. Guvernul se aşteaptă acum la o creştere de 1,3% şi prevede rata şomajului să rămână în jurul a 25 de procente, înainte să scadă până la 23% în 2015.

În urma tensiunilor cu Barcelona, Rajoy a mărturisit că este dispus să poarte un dialog. O cale de scăpare din impas ar fi să acorde Cataloniei un mai mare control asupra taxelor, la fel cum liderii britanici au oferit Scoţiei mai multă putere în ultimele săptămâni ale campaniei pentru independenţă.

Deocamdată, guvernul central se concentrează pe răspunsul legal. Avocaţii guvernului au solicitat Curţii Constituţionale să blocheze crearea unui comitet care să supravegheze votul pe care Mas l-a ordonat săptămâna trecută, a declarat un jurnalist de la Ministerul Justiţiei pentru „Bloomberg“.

Fricţiunile cu guvernul central vor mai persista“, a declarat şi Timo del Carpio, un economist de la RBC Capital Markets din Londra.


Citeşte şi:

Secesiunile pot distruge Uniunea Europeana

Referendumul privind secesiunea Scoţiei se cuvine a fi judecat dintr-o perspectivă mai amplă decât simpla menţinere a Marii Britanii în configuraţia geografică şi politică actuală. Chestiunea secesionistă este de sorginte veche în Europa, cu focare mai vizibile în Spania (Catalonia, Ţara Bascilor) şi Belgia (Flandra).

Spania, fără referendum privind independenţa Cataloniei. Curtea Constituţională  a dat dreptate guvernului de la Madrid

Curtea Constituţională a Spaniei a admis o contestaţie înaintată de premierul Mariano Rajoy. Astfel, separatiştii catalani se trezesc cu planurile încurcate privind organizarea unui referendum pentru independenţa acestei regiuni.

Referendum în Catalonia. Lungul drum spre independenţă

Referendumul din Catalonia, programat pentru 9 noiembrie, este neconstituţional, însă catalanii speră că Madridul nu va putea ignora voinţa populară pentru secesiunea de Spania. Dincolo de dorinţa clară a catalanilor pentru independenţă, liderii separatişti se bazează şi pe zecile de ani de eforturi în acest sens pentru a îndupleca Bruxelles-ul să recunoască plebiscitul.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite