Doneţkul, supus unui atac aerian. SBU încearcă să îşi infiltreze tot mai mulţi spioni în rândul separatiştilor

Doneţkul, supus unui atac aerian. SBU încearcă să îşi infiltreze tot mai mulţi spioni în rândul separatiştilor

Casă din Doneţk distruă în urma atacului FOTO AFP

Armata ucraineană duce o adevărată luptă de gherilă urbană cu insurgenţii proruşi în Doneţk. În noaptea de marţi spre miercuri, a avut loc şi primul atac aerian asupa oraşului care nu s-ar fi soldat însă cu victime, a anunţat primăria.

"Districtul Kalinski a suferit în cursul nopţii un atac aerian care a lăsat o gaură cu diametrul de patru metri şi adâncimea de 1,5 metri (...) Nu sunt victime în rândul civililor" . Acesta este primul atac aerian împotriva acestei capitale regionale care avea un milion de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, la jumătatea lui aprilie.

Doneţk, fieful separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, s-a confruntat, în noaptea de marţi spre miercuri, cu primul atac aerian, care nu s-a soldat însă cu victime, a anunţat Primăria, citată de AFP.

"Districtul Kalininski, în apropiere de strada Secenov, a suferit în cursul nopţii un atac aerian care a lăsat pe şosea o gaură cu diametrul de patru metri şi adâncimea de 1,5 metri. Un gazoduct a fost avariat de schije de obuze. Geniştii acţionează în zonă pentru a dezamorsa un obuz neexplodat", a informat Primăria într-un comunicat.

Acest atac "nu a făcut victime în rândul civililor", a adăugat Primăria, precizând că trei civili au fost ucişi în 24 de ore în tiruri de artilerie înregistrate în alte districte din oraş.

Acesta este primul atac aerian împotriva acestei capitale regionale care avea un milion de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, la jumătatea lui aprilie. Aviaţia ucraineană a bombardat în mai aeroportul internaţional din Doneţk, aflat la periferia oraşului, care fusese ocupat de insurgenţi.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene nu a fost în măsură să precizeze originea atacului nocturn.

Optsprezece soldaţi ucraineni au fost ucişi în luptele din estul ţării în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al armatei, Andrii Lissenko, citat de AFP.

"Optsprezece militari ucraineni au fost ucişi şi alţi 54 răniţi", a declarat Lissenko în cadrul unei conferinţe de presă.

"Laţul se strânge în jurul (localităţilor) Doneţk, Lugansk şi Gorlivka", bastioane separatiste din estul Ucrainei, a declarat în schimb purtătorul de cuvânt Oleksîi Dmitraşkivski. "Trupele se regrupează şi consolidează barajele. Ne pregătim să eliberăm oraşele" controlate de separatişti, a adăugat el.

Serviciul de Securitate (SBU) şi poliţia Ucraina încearcă să inflitreze un număr mai mare de "spioni" în rândul insurgenţilor din est ţării, a anunţat consilierul ministrului ucrainenan de Interne, Anton Gueracenko.

„ Ministerul de Interne  şi SBU, lucrează pentru a infiltra un număr mai mare de agenţi în rândurile insurgenţilor", a scris Gueracenko pe pagina sa de Facebook, adăugând că acesta este un mod util de lupta împotriva insurgenţă.  

Pe de altă parte, Federaţia Rusă insistă asupra desfăşurării unei misiuni umanitare în estul Ucrainei, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Diplomaţia rusă subliniază că Moscova consideră necesar să fie mobilizată comunitatea internaţională pentru a oferi asistenţă imediată locuitorilor din Doneţk şi Lugansk, regiuni care se află în pragul unei catastrofe umanitare.

Ministerul de Externe califică drept iresponsabilă atitudinea autorităţilor de la Kiev care se eschivează să coopereze în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă umanitară egiunilor din sud-estul Ucrainei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: