VIDEO „Doneţk e Ucraina!“ şi „Putin, te urâm!“, sloganuri care i-au înverşunat pe separatiştii din estul Ucrainei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O luni seara pe care mulţi locuitori din oraşul Doneţk nu o vor uita prea curând. Deşi obişnuiţi cu incidentele din timpul meciurilor de fotbal ale echipei patronate de Mircea Lucescu, de această dată lucrurile au luat o întorsătură complet diferită.

Pe fondul unor incidente recente în acest oraş industrial, cu cer mohorât şi ploios, protestatarii pro-ucraineni s-au adunat în număr considerabil în faţa arenei Donbass în jurul orelor 18.00.

Protestul s-a desfăşurat paşnic. Mulţi tineri, atmosferă de sărbătoare, declaraţii patriotice şi steguleţe galben-albastre se puteau zări sub privirile vigilente ale forţelor de ordine ce înconjurau mulţimea.

„Sunt aici pentru că m-am născut în Ucraina, iubesc această ţară şi vreau să trăiesc în continuare într-o naţiune unită”, a declarat pentru „Adevărul“ Victor, un tânăr de 18 ani. A venit la protest însoţit de prietenii săi, cu toţii tineri cuprinşi de febra patriotismului. Şi-au ascuns steagurile şi banderolele în genţi, pe drumul spre arenă.

Ciocniri violente în Doneţk între separatişti şi protestatarii pro-ucraineni. Corespondenţă Mircea Barbu în estul Ucrainei 

„Doneţk e Ucraina!“

Declaraţii patriotice, pro-Ucraina, se fac de la tribuna improvizată pe scările arenei. „Glorie Donbasului!”, strigă mulţimea, „Doneţk e Ucraina!” şi „Putin, te urâm!”, par să fie cele mai populare slogane în această seară.

Mai multe maşini aflate în trecere claxonează mulţimea, în semn de suport pentru manifestanţi. Câţiva chiar îndrăznesc să fluture steagul Ucrainei, în semn de sprijin faţă de acest protest, care s-a iscat în mare parte din cauza ocupării televiziuni publice din Doneţk şi interzicerea canalelor ucrainene în grila de programe.

Mulţimea se pregăteşte să plece într-un marş de protest prin centrul oraşului. În faţă, indivizi mascaţi însă fără niciun obiect contondent asupra lor. Se aprind fumigene şi atmosfera devine încinsă. Forţele de ordine veghează de la distanţă asupra bunei desfăşurări a marşului. Puţini aveau să anticipeze ce va urma.

image

Întâmpinaţi de separatişti 

Numai după câteva zeci de minute de marş, mulţimea întâmpină o rezistenţă redusă ca număr, însă foarte motivată să-i oprească din drumul spre centru.

Câţiva zeci de indivizi, înarmaţi cu bâte şi lanţuri, cu cagule şi uniforme militare, atacă protestatarii pro-ucraineni. Apar şi primele victime, de ambele părţi. Poliţia intervine, însă fără vreun efect serios de diminuare a violenţei. Spre suprinderea tuturor, separatiştii proruşi se mişcă liber printre cordoanele formate de jandarmi, confiscânu-le acestora din urmă scuturile şi căştile.

Forţele de ordine sunt luate prin surpindere, căt despre puţinii protestatarii care au ales să rămână în zonă, aceştia sunt fie răniţi, fie sunt fugăriţi de indivizii înarmaţi cu ciomege.

Fumigene, fum şi multă agitaţie. 15 răniţi, dintre care 7 spitalizaţi, câţiva protestatari ucraineni ţinuţi ostatici în clădirea separatiştilor şi un control total al oraşului de către aceştia din urmă reprezintă bilanţul unei seri trraumatice. Acestea sunt scene ce devin din ce în ce mai familiare aici, în estul Ucrainei. Separatiştii preiau controlul asupra spaţiilor publice din oraş. În locul cântecelor patriotice, din spatele măştilor, se aud sloganuri separatiste.

Estul Ucrainei, în anarhie şi haos 

Clădirea televiziunii publice, ca multe alte clădiri oficiale din oraşele aflate în apropierea Doneţkului, este adaugată astfel şirului lung de cuceriri ale separatiştilor din ultimele 48 de ore.

Pe fondul instabilităţii regionale şi al ezitărilor structurilor de securitate subordonate guvernului intermiar de la Kiev, estul Ucrainei este cuprins în acest moment de anarhie şi haos, situaţia degenerând rapid de la o oră la alta.

image

Deşi negocierile continuă pentru eliberarea ostaticilor misiunii OSCE, situaţie la care guvernul ucrainean a declarat că va răspunde în următoarele ore cu un plan de eliberare, Slavianskul rămâne în continuare o capitală sub asediu, fieful separatiştilor loiali Moscovei.

harta ucraina
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite