Donald Tusk avertizează că Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană

Donald Tusk avertizează că Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană

Donald Tusk FOTO EPA

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a miercuri că Partidul Lege şi Justiţie (PiS) ar putea încerca să retragă Polonia din blocul comunitar în cazul în care fondurile europene oferite acestei ţări vor fi afectate de sancţiunile impuse din cauza situaţiei legate de reforma sistemului judiciar.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru partidul Lege şi Justiţie, avantajul de a fi în UE se reduce la balanţa de plăţi, cu ignorarea totală a altor beneficii precum piaţa comună, ordinea juridică, garantarea securităţii etc.“, a subliniat Donald Tusk într-un interviu oferit săptămânalului polonez Tygodnik Powszechny şi preluat de Deutsche Welle.

„Îmi pot imagina cu uşurinţă o situaţie în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, atunci Guvernul polonez (PiS, aflat la putere) să decidă că este timpul să-i întrebe pe cetăţeni dacă mai vor Polonia în UE. Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-şi ia adio de la calitatea de membru“, a precizat Tusk.

Declaraţiile lui Donald Tusk vin în contextul în care Polonia riscă să rămână fără dreptul de vot în UE din cauza reformei din sistemul său judiciar.

UE atrage atenţia că noua reformă subminează independenţa justiţiei în Polonia, unde ministrul Justiţiei are dreptul de a numi şi de a destitui membrii instanţelor superioare.

citeste totul despre: