Donald Trump, aşteptat cu ostilitate la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump Foto: EPA/EFE
Preşedintele SUA, Donald Trump Foto: EPA/EFE

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a început joi prima sa vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, marcată de două evenimente importante: întâlnirea cu premierul britanic, Theresa May, şi primirea sa de către regina Elisabeta a II-a la castelul Windsor.

Însă venirea liderului Casei Albe în Regatul Unit, care are loc într-un context politic agitat, atât la nivel internaţional, cât şi la nivelul Marii Britanii, a stârnit şi nemulţumiri în rândul britanicilor, mulţi fiind revoltaţi de politicile dure promovate de Trump în domeniul imigraţiei, dar şi de faptul că acesta continuă să „nege“ încălzirea globală. 

Astfel, au fost anunţate din timp manifestaţii încă din ziua venirii lui Trump pe teritoriul britanic, demonstraţii fiind prevăute atât la Londra, cât şi în alte oraşe din ţară, relevă AFP. Un balon uriaş care îl reprezintă pe şeful Casei Albe în scutece este prevăzut să plutească vineri dimineaţa în apropiere de Parlament. Iar pe fondul acestui climat ostil, preşedintele SUA va petrece puţin timp în capitala Regatului Unit.

Accent pe relaţiile comerciale

Vizita lui Trump, care se înscrie în cadrul unui turneu european ce a debutat cu summit-ul NATO de la Bruxelles şi se va încheia, luni, prin summit-ul bilateral cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Helsinki, se va concentra pe relaţiile comerciale dintre Washington şi Londra. 

Marea Britanie, care îşi pregăteşte terenul în vederea ieşirii sale din Uniunea Europeană (Brexit), îşi doreşte să semneze un acord de liber-schimb cu Washingtonul după ce va părăsi blocul comunitar, în luna martie a anului viitor.

„Nu există o alianţă mai puternică decât relaţia noastră specială cu Statele Unite şi nu va exista o alianţă mai importantă în anii următori“, a subliniat Theresa May într-un comunicat, în pofida unor poticniri care au afectat această relaţie după venirea la putere a miliardarului republican.

„Săptămâna aceasta avem oportunitatea de a aprofunda această relaţie comercială unică şi să începem discuţii despre modul în care vom forma un parteneriat comercial consolidat, ambiţios şi durabil“, a adăugat ea.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în Regatul Unit, Woody Johnson, a dat asigurări că Trump vrea „să încheie un acord bilateral“ şi doreşte să facă acest lucru „repede“.

La ceai, la regină

Totuşi, cel mai aşteptat moment al acestei vizite va fi întâlnirea de vineri dintre regina Elisabeta a II-a şi Donald Trump, care va veni la castelul Windsor împreună cu soţia sa, Melania. 

Cuplul prezidenţial american, care va fi întâmpinat de garda de onoare şi va asista la un marş militar, va lua ceaiul împreună cu suverana Regatului Unit în cadrul unei întrevederi în care regulile de protocol joacă un rol foarte important. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite