Dominic Raab, noul ministru al Justiţiei în Marea Britanie, spune că vrea să împiedice CEDO „să dea ordine” ţării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Raab FOTO Arhivă
Dominic Raab FOTO Arhivă

Ministrul britanic al Justiţiei, Dominic Raab, şi-a propus să diminueze influenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) asupra legislaţiei din ţara sa.

Dominic Raab, un aprig susţinător al Brexitului, vrea ca judecătorii britanici să nu mai dea prioritate deciziilor CEDO.

Într-un interviu acordat pentru Sunday Telegraph, ministrul britanic spune că „nu este normal” ca judecătorii curţii cu sediul la Strasbourg să se pronunţe pe chestiuni privind armata sau serviciul public de sănătate (NHS) al Regatului Unit.

„Nu cred că este treaba curţii europene de la Strasbourg să ne dea nouă ordine cu privire la NHS, la protecţia noastră socială sau despre forţele noastre”, a declarat Raab.

În opinia sa, aceste servicii publice trebuie gestionate mai degrabă de „parlamentari aleşi”, decât de „legislaţia unui organ judiciar”.

Dominic Raab vrea să propună un „mecanism” de „corectare” a  deciziilor tribunalelor internaţionale pe care miniştrii le consideră „incorecte”, relevă AFP.

„Dorim ca, în ceea ce priveşte interpretarea legilor ţării, Curtea Supremă (a Marii Britanii) să aibă ultimul cuvânt, nu Curtea de la Strasbourg. (...) Am ieşit din Uniunea Europeană, nu mai vrem ca tribunalul din Luxemburg să aibă întâietate în faţa tribunalelor noastre”, a spus Raab, referindu-se şi la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Reforma legislaţiei privind drepturile omului propusă de Dominic Raab vizează totodată să-i împiedice pe delincvenţii străini să evite expulzarea invocând clauza „dreptului la viaţa de familie”. Această clauză este invocată „în 100 şi până la 200 de cazuri pe an”, ceea ce este o „problemă gravă”, a spus ministrul britanic. 

Dominic Raab, 47 de ani, este ministru al Justiţiei de puţin peste o lună încoace. Anterior, el a fost ministru de Externe (24 iulie 2019 - 15 septembrie 2021) şi secretar de stat pentru Brexit (9 iulie 2018 - 15 noiembrie 2018).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite