Doi miniştri britanici anunţă că vor renunţa la mandate dacă Boris Johnson vine în locul Theresei May

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson (în imagine) este favorit să preia miercuri conducerea Guvernului britanic FOTO AFP
Boris Johnson (în imagine) este favorit să preia miercuri conducerea Guvernului britanic FOTO AFP

Ministrul Justiţiei, David Gauke, şi cel de Finanţe, Philip Hammond, au anunţat că vor demisiona dacă Boris Johnson este ales la şefia Partidului Conservator, ceea ce îi oferă şanse să devină succesorul Theresei May la conducerea Guvernului britanic.

Gauke şi Hammond îşi motivează deciziile de faptul că nu sunt de acord cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) fără un acord, aşa cum intenţionează să procedeze Boris Johnson.

„Dacă testul loialităţii pentru a rămâne în guvern este angajamentul de a susţine (ieşirea din UE, n. red.) fără acord la 31 octombrie (...), atunci nu sunt pregătit să fac aşa ceva“, afirmă Gauke într-un comunicat citat de The Sunday Times.

Gauke şi-a mai exprimat temerea că un Brexit fără acord ar putea duce la umilirea şi chiar la destrămarea Marii Britanii.

Philip Hammond a avut un discurs aproape similar.

„Presupunând că Boris Johnson devine premier, înţeleg că pentru a servi în Guvernul său ar fi acceptarea unei ieşiri fără acord la 31 octombrie, iar eu nu pot adera la aşa ceva“, a spus el.

Numele viitorului şef al conservatorilor britanici va fi cunoscut marţi. Doi candidaţi luptă pentru înlocuirea Theresei May: Jeremy Hunt şi Boris Johnson, considerat drept marele favorit. Noul şef al Executivului de la Londra îşi va prelua funcţia miercuri.

Boris Johnson susţine că îşi doreşte un acord pentru Brexit, dar şi că este pregătit să-şi retragă ţara din UE fără un acord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite