Doi jurnalişti din Belarus au intrat în greva foamei în semn de protest pentru faptul că au fost torturaţi în închisoare

Doi jurnalişti din Belarus au intrat în greva foamei în semn de protest pentru faptul că au fost torturaţi în închisoare

Poliţişti din Belarus grăbindu-se să oprească un protest al pensionarilor FOTO EPA-EFE

Doi jurnalişti au intrat în greva foamei în semn de protest faţă de actele de tortură suferite în arest în Belarus, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnalistul Aleksandr Burakov, colaborator al Deutsche Welle, şi colegul său Vladimir Lapţevici, reporter al unui portal local de ştiri, au fost reţinuţi miercuri în oraşul Moghilev (est) în timp ce transmiteau procesul opozantului Pavel Seviarineţ.

Sâmbătă, cei doi jurnalişti au fost aduşi în faţa unui tribunal din Moghilev şi condamnaţi pentru participare la un „eveniment neautorizat”.

În cursul audierii, Aleksandr Burakov s-a plâns de faptul că a fost „supus unor acte de tortură şi la tratamente inumane” în timpul celor trei zile de detenţie provizorie.

„El a declarat că a fost trezit în repetate rânduri în cursul nopţii şi a fost obligat să se dezbrace”, precizează Deutsche Welle.

Cei doi jurnalişti au intrat în greva foamei în semn de protest.

Deutsche Welle a cerut autorităţilor belaruse să anuleze imediat sentinţa, afirmând că regimul condus de Aleksandr Lukaşenko acţionează cu o „severitate în creştere” împotriva jurnaliştilor. „Noi protestăm cu tărie faţă de încălcarea drepturilor presei, care sunt garantate de Constituţia Belarusului”, a declarat Peter Limburg, directorul general al Deutsche Welle.

Belarusul a devenit acum un an teatrul unor manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care au izbucnit în contextul alegerilor prezidenţiale din august şi s-au intensificat după revendicarea victoriei de către Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de peste 25 de ani.

Contestat în stradă de opozanţi, care denunţă un scrutin fraudulos, Lukaşenko a răspuns reprimând manifestaţiile şi arestând mii de participanţi. De asemenea, i-a forţat pe liderii opoziţiei să plece în exil. În paralel, Lukaşenko, al cărui stil aduce aminte de cel al preşedintelui rus Vladimir Putin, se dedă unei campanii de reducere la tăcere a presei independente. Şaisprezece jurnalişti sunt în arest în prezent în Belarus doar pentru simplul fapt că au transmis proteste.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările