Doi candidaţi în cursa finală pentru succesiunea lui May: cum se poziţioneză faţă de Brexit

Doi candidaţi în cursa finală pentru succesiunea lui May: cum se poziţioneză faţă de Brexit

Boris Johnson (stânga) şi Jeremy Hunt înaintea unei dezbateri pentru convingerea votanţilor FOTO EPA-EFE

Doi candidaţi au rămas în cursa finală pentru şefia Partidului Conservator şi implicit pentru înlocuirea Theresei May la conducerea Guvernului britanic. În doar o lună, unul dintre ei va avea misiunea de a încheia tevatura legată Brexit. Iată ce gândesc cei doi despre ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

La capătul celui de-al cincilea vot, soldat cu eliminarea ministrului Mediului Michael Gove (75 de voturi), Boris Johnson şi Jeremy Hunt au devenit ultimele două opţiuni pentru şefia Partidului Conservator britanic şi implicit a Guvernului de la Londra.

Pe Twitter, fostul primar al Londrei şi ministru de Externe Boris Johnson s-a declarat „profund onorat“ că a obţinut peste 50% din voturi. El a primit 160 de voturi din 313 posibile.

Contracanditatul său, actualul ministru de Externe Jeremy Hunt, a reuşit să-l depăşească cu doar două voturi pe Gove.

Câştigătorul va fi cunoscut la 22 iulie, după ce cei 160.000 de conservatori britanici îşi vor exprima opţiunile prin intermediul unui vot poştal.

Scrutinul este urmărit cu un interes deosebit în UE, în condiţiile în care unul dintre cei doi va avea misiunea de a decide în privinţa Brexitului.

Două viziuni cu privire la Brexit

În vârstă de 55 de ani, Boris Johnson vrea ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie, conform ultimei amânări, în baza unui acord renegociat. În cazul respingerii renegocierii acordului, el propune ieşirea fără un acord. Mai mult, ameninţă să nu plătească factura Brexitului, estimată la 40-45 de miliarde de euro, dacă UE nu acceptă condiţii mai bune pentru ţara sa.

Mai moderat decât rivalul său, Jeremy Hunt, în vârstă de 52 de ani, îşi doreşte renegocierea textului de ieşire din UE. El este dispus la amânarea datei Brexitului, dacă liderii europeni acceptă redeschiderea negocierilor. Dar şeful diplomaţiei britanice ia în calcul şi părăsirea blocului comunitar fără un document, dacă Bruxellesul refuză să negocieze din nou cu Londra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: