Doar 3% dintre francezi îl mai vor pe Francois Hollande drept candidat la preşedinţie

Doar 3% dintre francezi îl mai vor pe Francois Hollande drept candidat la preşedinţie

Francois Hollande suferă cea mai abruptă cădere în preferinţele francezilor. FOTO Reuters

A venit la putere după Nicolas Sarkozy, considerat cel mai nepopular preşedinte francez de până atunci, însă asta nu l-a ajutat pe Francois Hollande. Porecla „Domnul 3%” - doar atât obţinea Hollande în faţa favoritului socialiştilor din acea vreme, Dominique Strauss-Kahn - s-a reîntors pentru a-l bântui pe Hollande.

Căderea lui Hollande în sondaje este mult mai abruptă decât a predecesorului său, iar socialistul Hollande a devenit acum cel mai nepopular preşedinte din istoria Franţei. Dacă Nicolas Sarkozy era poreclit „preşedintele bling-bling” din cauza legăturilor lui cu o serie de miliardari, lui Hollande se pare că titlul „Domnul 3%” îi va rămâne ca etichetă. 

Socialistul a primit această poreclă în 2011, când candida împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, pe atunci şef al FMI, la alegerile din cadrul Partidului Socialist pentru candidatul la prezidenţiale. Totul se întâmpla înainte de notoriul scandal sexual în care a fost implicat Strauss-Kahn şi, în acea perioadă, nimic nu părea să-l mai despartă pe şeful FMI de preşedinţia Franţei. 

Acum, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul francez „Le Figaro”, doar 3% dintre francezi îl mai vor pe Hollande drept candidatul socialiştilor pentru un nou mandat la prezidenţiale. 

În ceea ce priveşte membrii partidului, doar 15% mai vor ca Hollande să-i reprezinte în această cursă, în timp ce 40% dintre ei ar opta pentru premierul Manuel Valls. O altă umilinţă pentru liderul de la Elysee este că se vede depăşit chiar şi de vechea lui rivală, Martine Aubry, preferată de 16% dintre membrii partidului.

În martie 2013, la numai un an de la venirea sa la putere, Hollande se prăbuşise în opţiunile francezilor. Atunci, 53% dintre alegători ar fi preferat o eventuală întoarcere a lui Sarkozy. 

„Monsieur bling-blig” şi „Pinocchio” sunt doar câteva dintre poreclele pe care francezii le foloseau pentru a-l descrie pe Nicolas Sarkozy pe când încă mai era preşedinte – acestea lăsând la o parte glumele legate de înălţimea sa.

La sfârşitul primului său mandat, Sarkozy era cel mai nepopular preşedinte francez din ultimii 50 de ani, perceput ca un politician al bogaţilor. 

În bună parte, Hollande şi-a câştigat mandatul pe baza promisiunilor de suprataxare a persoanelor cu venituri ridicate. 
 
Însă, urma circului mediatic internaţional stârnit de cazul actorului Gerard Depardieu, care a renunţat la cetăţenia franceză din cauza acestor impozite, imaginea preşedintelui au fost puternic ştirbite. Suprataxa nu a mai fost aplicată, dar aceasta doar pentru că este neconstituţională, după cum a decis Consiliul Constituţional al Franţei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: