„Doamna de Fier” Margaret Thatcher s-a luptat 20 de ani cu o boală cruntă

Cine a fost Margaret Thatcher - Mini biografie

Starea de sănătate a lui Margaret Thatcher s-a deteriorat într-un ritm rapid în ultimii săi ani.Însă încă de acum două decenii s-au făcut simţite semnele unei boli care, în timp, i-a măcinat creierul.

În 1993, atunci când Margaret Thatcher şi-a publicat memoriile, cozile formate în faţa librăriilor deveniseră ceva obişnuit pentru peisajul londonez.

„Doamna de Fier” era încă o prezenţă de temut pe scena politică autohtonă, în primul rând din cauza notorietăţii, dar şi a părerilor foarte nuanţate şi a discursurilor încă acide pe care le susţinea,  de acum, pe scene din întreaga lume.

Însă tot în această perioadă au început să apară şi  problemele de sănătate – în special mintală – ale „Doamnei de Fier”, potrivit lui Robin Harris, consilier personal şi confident al liderului timp de mai bine de 30 de ani, care a publicat  acum câteva fragmente din biografia pe care a scris-o. Mai exact, începuse să-şi piardă frecvent capacitatea de concentrare, ceea ce îi crea dificultăţi în asimilarea informaţiilor mai complexe.

UMILITĂ DE CEI DIN JUR

Deteriorarea mintală a „Doamnei de Fier“ nu fost însă nici rapidă, nici continuă şi nici nu era simplu să poată fi separate efectele acesteia de alte probleme de sănătate.

Potrivit lui Harris, auzul lui Thatcher s-a deteriorat foarte tare, ajungând ca în 1996 aceasta să fie aproape surdă. A încercat să poarte aparate auditive, însă pur şi simplu nu le accepta. Din acest moment a început adevărata dramă a „Doamnei de Fier”, povesteşte Harris.

Pentru că nu mai auzea aproape deloc, cei care vorbeau cu Margaret erau nevoiţi să ţipe şi să repete cuvintele. Thatcher nu răspundea şi reuşea cu greu să urmărească o conversaţie. A început să pară dezorientată, iar problemele cu auzul îi agravau şi în acelaşi timp îi scoteau în evidenţă pentru ceilalţi problemele mintale.

Contestatarii lui Thatcher – deloc puţini – au pus problemele de înţelegere şi de orientare cu care se confrunta fostul lider politic pe seama consumului excesiv de alcool. În scurt timp, majoritatea celor care intrau în contact cu ea o catalogau drept „senilă” şi îi vorbeau exagerat de tare şi de rar, ceea ce o deranja foarte tare pe Thatcher. 

„Doamna de Fier” se simţea neajutorată şi, mai presus de toate, umilită. Pe lângă toate acestea, relaţia cu soţul ei, Denis, se deteriorase, iar banii deveniseră o preocupare primordială pentru cuplu.

În 2001, Thatcher a început să scrie o carte despre afaceri internaţionale,însă provocarea s-a dovedit prea mare. Înainte de a termina volumul, memoria ei era atât de afectată încât atunci când termina de citit o pagină trebuia să o ia de la capăt fiindcă nu reţinea nimic. 

ŞIR DE ATACURI CEREBRALE 

Deja, în acest punct mergea periodic la controale medicale, însă se folosea de aceste consultaţii pentru a demonstra că este încă în deplinătatea facultăţilor mintale şi devenise un adevărat coşmar
pentru orice doctor. Refuza să recunoască orice urmă de boală. 

Tot în 2001, aflată cu Denis într-o vacanţă de Crăciun în Madeira, bea cafea într-un local. Dintr-odată şi-a dat seama că nu mai poate articula cuvintele. Avea toate simptomele unui atac cerebral, însă insista că suferea de rău de altitudine. Când s-au întors la Londra, mai mulţi medici i-au confirmat că suferise o serie de atacuri cerebrale minore. Abia în acest punct, la insistenţele doctorilor a renunţat la călătorii şi discursuri. Avea o echipă de cadre medicale şi însoţitori permanenţi, care locuiau cu ea.

Apoi, în 2003, moartea soţului a fost o lovitură dură. A început să devină tot mai dezorientată. În 2004, de pildă, a avut pentru câteva luni un motan, Marvin. Apropiaţii l-au dăruit unei familii adoptive. După câteva zile, Thatcher nu îşi mai amintea nici măcar că Marvin ar fi existat vreodată. 

Harris rememorează un dineu organizat în 2005, când  „Doamna de Fier” a împlinit 80 de ani, la care au participat şi Regina Elisabeta şi Blair. Thatcher a ţinut un discurs scurt, învăţat pe de rost, în care le-a mulţumit celor prezenţi. Apropiaţii şi-au putut da seama că ea nu mai ţinea minte ocazia evenimentului. 

Atacurile cerebrale „mici“ au continuat şi, în 2008, a leşinat în Camera Lorzilor. În acelaşi an, un ziar a publicat fragmente din cartea autobiografică a fiicei sale, Carol, care vorbea despre simptomele de demenţă de care suferea mama ei. Apropiaţii iau ascuns acest fapt, dar când, într-un final, a citit articolele, a fost şocată de uşurinţa cu care fiica ei vorbea de o boală pe care ea însăşi nu şi-o recunoştea în întregime, dar mai ales rănită de faptul că lovitura venea de la cineva atât de apropiat.

În 2009, în dimineaţa de Crăciun, s-a produs un atac mai important, ale cărui efecte au devenit vizibile în anul următor: în 2010, abia putea să mai articuleze câteva cuvinte, fără a reuşi să ducă o frază la capăt.

La începutul lui 2012, citind ziarele, a văzut fotografie mare cu Meryl Streep, lângă o cronică laudativă a filmului „Doamna de Fier“. „Foarte elegant!“, a comentat Thatcher, în condiţiile în care apropiaţii au făcut tot posibilul ca ea să nu afle că filmul are scene importante referitoare la demenţa ei, pe care le-ar fi considerat, cu siguranţă, umilitoare. Luni, 8 aprilie 2013. Thatcher a avut ultimul atac cerebral. Medicii spun că a murit repede şi fără dureri.

 


Margaret Thatcher nu şi-a dorit onoruri de stat. Fostul premier va avea o ceremonie precum cea a Prinţesei Diana

Margaret Thatcher a lăsat instrucţiuni clare legate de ceremoniile ce vor fi oficiate după moartea sa. Trupul ei va fi incinerat, după cum şi-a exprimat dorinţa fostul lider politic. Funeraliile vor avea loc miercurea viitoare, 17 aprilie, la Catedrala Sfântul Paul din Londra.

FOTO Margaret Thatcher: Schimbare politică prin curaj şi convingere

„Margaret Thatcher, personalitate marcantă a politicii britanice, a devenit prima femeie premier în 1979, la 60 de ani după un alt eveniment important al politicii britanice, ce fusese revigorată  în 1919 prin intermediul lui Nancy Astor, prima femeie parlamentar din Regatul Unit.  Ambele aveau calităţi de lider, caractere puternice, oratoria şi persistenţa în susţinerea ideilor fiind definitorii”, scrie Diana Mandache, istoric al Regalită?ii, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO Petreceri macabre în toată Anglia. Britanicii au sărbătorit moartea lui Thatcher: „A murit nenorocita!”

Geamuri sparte, poliţişti răniţi şi mai mulţi protestatari reţinuţi. Cam aşa am putea rezuma petrecerile macabre ţinute în toată Anglia, după ce britanicii au aflat că „Doamna de Fier” Thatcher a murit. Asemenea manifestări se vor repeta, spun petrecăreţii de pe insula britanică, şi pe 17 aprilie, atunci când vor avea loc funeraliile baronesei.

Funeraliile baronesei Thatcher vor avea loc miercurea viitoare. Conservatorii vor ca „Doamna de Fier“ să aibă parte de funeralii naţionale

Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher au fost stabilite pentru miercurea viitoare, 17 aprilie. Ceremonia va fi ţinută în Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi a mai multor personalităţi politice importante, precum Mihail Gorbaciov.

Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa”

Meryl Streep, actriţa laureată cu cel de-al doilea Oscar pentru rolul său din filmul „Doamna de Fier“, a fost profund întristată de moartea lui Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat funcţia de Premier al Marii Britanii.

VIDEO Sicriul cu corpul neînsufleţit al Margaretei Thatcher a părăsit Hotelul Ritz din Londra

Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baronesei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat, în noaptea de luni spre marţi, de la Hotelul Ritz din Londra, unde fosta şefă a conservatorilor britanici a decedat luni dimineaţa.

Mituri demontate despre Margaret Thatcher: de la cea care nu credea că o femeie poate ajunge premier britanic la „Doamna de Fier”

Situaţia în care se afla Marea Britanie la începutul anilor 1970 era una de nerecunoscut faţă de ceea ce noi cunoaştem astăzi, fiind o ţară în haos, neimportantă la nivel internaţional, căzută sub efectele dezastruoase ale reformelor socialiste postbelice. Margaret Thatcher a fost o surpriză pentru Marea Britanie anului 1979, devenind prima femeie care ocupă poziţia de prim-ministru şi care a readus ţara printre cele mai infleunte puteri.

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga: „Am schimbat câteva cuvinte şi am fost copleşit de personalitatea doamnei Thatcher”

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a relatat luni, în legătură cu dispariţia din viaţă a fostului premier britanic, Margaret Thatcher, că a avut onoarea să o cunoască personal şi că, datorită personalităţii sale impresionante, “doamna de fier” rămâne una dintre cele mai marcante figuri politice mondiale. Titus Corlăţean a punctat calitatea doamnei Thatcher  “de om politic remarcabil, profund admirat şi respectat de poporul român”.

 

Stilul vestimentar al lui Margaret Thatcher: perlele şi geanta „Doamnei de Fier” care au făcut istorie

Dacă lumea politică îşi va aduce aminte de baroneasa Margaret Thatcher pentru măsurile sale, nici lumea modei nu va uita una dintre sursele de inspiraţie ale ultimelor sezoane. „Doamna de Fier” a fost o conservatoare până şi în stilul său vestimentar, fără să varieze de-a lungul timpului.

VIDEO Portretul „Doamnei de Fier“, în filme şi emisiuni TV

Margaret Thatcher, răpusă la 87 de ani de un atac cerebral, nu a fost portretizată doar în filmul „Doamna de Fier“ (2011), ci şi în alte producţii ce reflectă identitatea liderului politic.

Principalii lideri mondiali prezintă un ultim omagiu pentru „Doamna de Fier“

Lideri din lumea întreagă, actuali sau contemporani cu Margaret Thatcher, au ţinut să-şi exprime regretul faţă de moartea „Doamnei de Fier”, însă vestea a generat tot soiul de reacţii, un parlamentar englez urându-i „călduros” să ardă în Iad.

Mesajul lui Herman van Rompuy, după moartea lui Thatcher: „A fost o forţă care a transformat Marea Britanie şi Europa”

Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a murit luni în urma unui atac celebral. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a transmis un mesaj de condoleanţe pentru moartea lui Margaret Thatcher.

VIDEO „Doamna de Fier“, atacată pe portativ. Cântece furioase despre Margaret Thatcher

Fostul premier al Marii Britanii a fost o sursă de insipraţie pentru artişti celebri ca Elvis Costello, Morissey şi Pink Floyd şi alţii. Însă nu în sensul bun... Margaret Thatcher a murit astăzi, la vârsta e 87 de ani, iar toată lumea transmite condoleanţe. Însă în timpul vieţii ea nu a fost tocmai pe placul tuturor.

VIDEO Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost exclusă din lumea sa şi din partid“

Actriţa americană Meryl Streep, interpreta fostului prim-ministru din Marea Britanie, a povestit cum a reuşit să intre în pielea lui Margaret Thatcher, în filmul „Doamna de Fier“ („The Iron Lady“ - n. r.), distins cu două Oscaruri şi alte 12 premii. Streep a analizat asemănările dintre ea şi Thatcher şi dificultăţile rolului.

FOTO Margaret Thatcher a murit. Burtiera neinspirată de pe Antena 3 o trimite la Spitalul Judeţean din Ilfov

Margaret Thatcher a murit luni în urma unui atac celebral. Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell. Evenimentul a produs probleme şi pentru burtierele televiziunilor.

Ce îi datorăm lui Thatcher: forma globalizării de astăzi

În vara 2009, Christian Caryl arăta în FP ce au în comun Ayatollahul Khomeini, Margaret Thatcher, Papa Ioan Paul al II-lea şi Deng Xiaoping? Se împlineau 30 de ani de la Marile Revoluţii din 1979.

Cum a condus Margaret Thatcher războiul din insulele Falkland

"Colegul meu argentinian şi cu mine am putea dezbate la nesfârşit bunele şi relele istoriei, şi mă îndoiesc că vom cădea vreodată la înţelegere". A trecut un sfert de secol de când Sir Anthony Parson, reprezentantul britanic pe lângă O.N.U., rostea aceste cuvinte, la 1 aprilie 1982, în cadrul celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite - Consiliul de Securitate.

Mesajul de pe Facebook al lui Victor Ponta, după moartea lui Margaret Thatcher

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook în care îşi exprimă regretul faţă de decesul „Doamnei de Fier“ a Marii Britanii, Margaret Thatcher, care a murit, luni, în urma unui atac cerebral. ƒ

Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a urcat unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei, devenind prima femeie care a ocupat funcţia de premier al Marii Britanii.

„Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.

FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.

 

Premierul britanic Margaret Thatcher, alături de președintele Egitpului, Hosni Mubarak, în martie 1985. FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Premierul britanic Margaret Thatcher, alături de președintele Egitpului, Hosni Mubarak, în martie 1985. FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher și președintele american Ronald Reagan, în 1985. FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, întâmpinată de prim-ministrul indian Rajiv Gandhi, în aprilie 1985 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 1985, cu o sticlă de Jim Beam FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, alături de prima doamnă a SUA Nancy Reagan, în 1985. FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 1985, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 1985 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, însoțită de președintele american Ronald Reagan, în 1986 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher și vicepreședintele SUA, George Bush, în 1986 FOTO Reuters
 • De la stânga la dreapta: Nicolae Ceaușescu, Margaret Thatcher, Elena Ceaușescu, în 1978 FOTO Reuters
 •  Margaret Thatcher, în 1987 FOTO Reuters
 •  Margaret Thatcher, în 1993 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, alături de fostul general Augusto Pinochet, al 30-lea președinte al Republicii Chile FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, pe 24 octombrie 1995, când a împlinit 70 de ani FOTO Reuters
 • Baroneasa Margaret Thatcher examinând un material antiglonț, în aprilie 1997 FOTO Reuters
 •  Margaret Thatcher, în 1997 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în Emiratele Arabe, în 1998 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 1999 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher și președintele ceh Vaclav Havel, în 1999 FOTO Reuters
 •  Margaret Thatcher, în 2000 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 2003 FOTO Reuters
 • Fostul premier Margaret Thatcher, în Parlamentul de la Londra, pe 25 mai 2010 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, în 2010 FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările