Dmitro Kuleba: Rusia nu are drept de veto în chestiunea aderării Ucrainei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene FOTO EPA-EFE

Rusia „nu are drept de veto” în chestiunea aderării Ucrainei la NATO, a declarat marţi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, în contextul în care Moscova solicită oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice.

„Moscova nu are drept de veto referitor la aderarea Ucrainei la NATO. Este o linie roşie, care nu va fi trecută nici de Ucraina, nici de partenerii noştri” occidentali, a declarat Dmitro Kuleba pentru portalul RBC-Ukraine, în ajunul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, ce va avea loc miercuri la Bruxelles.

„Occidentul nu va accepta să furnizeze Rusiei «garanţii juridice» în privinţa non-extinderii Alianţei spre est întrucât acest lucru ar însemna eşecul său strategic”, a apreciat Kuleba, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei ucrainene a reiterat că Rusia a iniţiat aceste negocieri pentru „a face ca miza să crească la maximum, prezentând cereri inacceptabile încă din start”.

Pentru Ucraina, orice discuţie referitoare la „garanţii de securitate în spaţiul euro-atlantic trebuie să înceapă cu o detensionare din partea Rusiei a situaţiei de securitate din apropierea frontierelor ucrainene”, a subliniat Kuleba.

„Securitatea spaţiului euro-atlantic este imposibilă atât timp cât Ucraina este în pericol”, a insistat ministrul ucrainean.

Pe de altă parte, preşedinţia ucraineană a saluta eforturile pentru dezamorsarea crizei ruso-ucrainene.

„Nu putem decât să salutăm intenţiile şi eforturile Statelor Unite şi Rusiei, NATO şi Rusiei în vederea scăderii tensiunilor şi soluţionării tuturor problemelor comune de pe masa de negocieri”,  a declarat într-un mesaj video transmis AFP Serhii Nikiforov, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene.

Moscova şi Washingtonul au început luni, la Geneva, o primă rundă de negocieri, într-o încercare de a dezamorsa criza ruso-ucraineană, provocată de Rusia prin desfăşurarea a zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi formularea unor aşa-zise „garanţii de securitate” considerate inacceptabile de SUA şi aliaţii lor occidentali.

Niciun progres major nu s-a anunţat în urma acestei reuniuni, însă cele două părţi au convenit să-şi continue dialogul, pentru a da o şansă diplomaţiei.

„Avem încredere în partenerii noştri şi în declaraţiile lor, potrivit cărora nicio decizie cu privire la soarta Ucrainei nu va fi luată pe la spatele nostru”, a subliniat Serhii Nikiforov.

Oficialul ucrainean a reamintit că ţara sa are „tot interesul pentru o soluţionare cât mai rapidă a conflictului” armat din Donbas, „mai ales pe cale paşnică”.

„Suntem pregătiţi să căutăm soluţii în toate formatele”, a dat asigurări el.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la organizarea unui nou summit Normandia, un format care mai implică Moscova, Parisul şi Berlinul pe lângă Kiev, pentru „a se pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Peste 13.500 de persoane au murit în războiul din Donbas, a cărui izbucnire, în aprilie 2014, a fost alimentată de Rusia la o lună după ce a anexat peninsula Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite