Dmitro Kuleba afirmă că Rusia continuă să comaseze trupe la frontiera cu Ucraina: 120.000 de militari aduşi deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba FOTO Arhivă
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba FOTO Arhivă

Rusia a comasat în decurs de o săptămână peste 120.000 de militari la frontiera Ucrainei, a anunţat marţi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care îndeamnă Occidentul să impună noi sancţiuni Moscovei, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Rusia acuză, la rândul său, Statele Unite şi NATO de „activităţi provocatoare” în spaţiul maritim şi aerian al Mării Negre.

„Trupe ruseşti continuă să vină în apropierea frontierelor noastre în nord-est, est şi sud. În aproximativ o săptămână, ei au atins o forţă combinată de peste 120.000 de oameni”, a estimat Kuleba într-o conferinţă de presă online cu mai multe publicaţii internaţionale.

„Asta nu înseamnă că se vor opri din regruparea forţelor odată atins acest număr”, a adăugat el.

Potrivit unor observatori occidentali, actuala concentrare a forţelor ruse în regiune este mai mare decât cea din momentul anexării peninsulei Crimeea de către Moscova, în martie 2014.

Şeful diplomaţiei ucrainene avertizează cu privire la imprevizibilitatea Moscovei şi subliniază că Ucraina nu caută un conflict cu Rusia.

Kuleba precizează că, într-o videoconferinţă cu miniştri de Externe din Uniunea Europeană (UE), luni, şi-a îndemnat colegii „să ia în calcul o nouă serie de sancţiuni sectoriale împotriva Rusiei”.

„Sancţiunile sectoriale sunt o problemă de timp şi depind de comportamentul Rusiei. În urma discuţiilor mele recente cu miniştrii de Externe german (Heiko Maas) şi francez (Jean-Yves Le Drian), pot spune că ei înţeleg această realitate”, dă asigurări Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene dă asgurări că doreşte o soluţionare diplomatică a crizei actuale dintre Kiev şi Moscova şi anunţă că omologul său rus Serghei Lavrov a respins o invitaţie la discuţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite