Divorţul secolului, un nou episod. Boris Johnson cere Parlamentului convocarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie

Divorţul secolului, un nou episod. Boris Johnson cere Parlamentului convocarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie

FOTO EPA-EFE/Andy Rain

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat joi seară că va propune Parlamentului organizarea de alegeri parlamentare anticipate în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Johnson a afirmat că proiectul de Acord pentru Brexit va fi dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii vor aproba organizarea unui scrutin anticipat pe 12 decembrie.

„Modalitatea prin care Brexitul poate fi realizat este, cred, să fii rezonabil cu Parlamentul”, a afirmat Johnson într-o declaraţie televizată, potrivit BBC.

„Dacă (parlamentarii) vor cu adevărat mai mult timp pentru a studia acest excelent Acord (de Brexit), îl pot avea, dar trebuie să fie de acord cu organizarea de alegeri generale pe 12 decembrie. Asta-i calea de urmat”, a completat el.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi, transmite Mediafax. Partidul Laburist (opoziţie) condiţionează susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.

Parlamentul britanic a aprobat transpunerea în legislaţie a acordului privind Brexitul convenit de premierul Boris Johnson cu UE, dar nu şi dezbaterea în procedură de urgenţă a legii pe această temă. Comisia Europeană transmite că aşteaptă ca Marea Britanie să anunţe care sunt următorii paşi

Parlamentul a respins marţi seară, cu 322 de voturi la 308, solicitarea premierului Boris Johnson de a aproba legea aferentă acordului privind Brexitul în trei zile. la câteva minute după ce şi-au exprimat sprijinul faţă de legea referitoare la Acordul de retragere din UE, relatează BBC.

Johnson a precizat că încă este decis să respecte termenul de 31 octombrie pentru ieşirea din UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările