Divorţ confirmat între Ucraina şi Rusia. Premierul Azarov transmite Moscovei să accepte realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ucrainei, Mykola Ayarov
Premierul Ucrainei, Mykola Ayarov

Premierul Ucrainei, Mykola Azarov, a transmis Rusiei că trebuie să accepte noua relaţie comercială Kievului cu Uniunea Europeană drept „o realitate“. Furia Moscovei cu privire la viitorul acord comercial al Ucrainei cu UE, s-a intensificat în ultimele săptămâni cu enorme presiuni asupra autorităţilor de la Kiev.

Una dintre companiile care a fost prinsă în războiul comercial dintre cele state este Roshen, cel mai mare producător de ciocolată ucrainean. În timpurile Uniunii Sovietice, fabrica Roshen fusese redenumită după filosoful Karl Marx, a cărui statuie se mai află încă în faţa complexului industrial, ca o amintire din vremuri nu foarte îndepărtate.

Luna trecută, Rusia a blocat importurile de ciocolată Roshen, declarând că produsele pot provoca cancer şi calitatea lor lasă de dorit. Blocajul Rusiei a provocat probleme afacerii Roshen.

Directorul de Dezvoltare, Eugene Vovchanovsky, a declarat că nu ştie când se vor relua relaţiile cu partenerii ruşi: „Tot ce ştim am aflat din presă, de la televizor. Dar nu am primit niciun document cu nicio plângere concretă referitoare la produsele care au fost inspectate de ruşi. Suntem deschişi la orice control, pot veni să inspecteze fabricile şi le putem oferi orice documentaţie au nevoie“.

Volodymyr Fesenko, un analist politic al centrului PENTA, a declarat pentru Euronews că acesta nu este un război comercial tipic, dar are clar ţinte specifice.

 „Atacul Rusiei este îndreptat asupra liderilor marilor afaceri ucrainene, asupra oamenilor care joacă un rol important în economia ucraineană, deoarece ei fac cel mai mare lobby pentru integrarea europeană a Ucrainei“, a declarat Fesenko.

Decizia comercială pe care Ucraina trebuie să o ia până la sumitul european de la Vilnius, din noiembrie, - fie semnarea pactului de liber schimb cu UE, fie aderarea la Uniunea Vamală iniţiată de Rusia- a adâncit şi mai mult divizarea tradiţională dintre ucrainenii pro-ruşi şi cei pro-europeni. Semnarea acordului cu UE va marca un moment istoric în politica Ucrainei, reducându-i dependenţa faţă de Moscova. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite