Distrugătorul american „Donald Cook“ se întoarce în Marea Neagră. Rusia a trimis un grup de nave pentru a-l supraveghea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrugătorul american "Donald Cook" se îndreaptă în Marea Neagră, pentru a doua oară de la începutul acestui an, informează Flota a VI-a a Forţelor Maritime Militare ale SUA. Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră a început o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american.

"Fiecare vizită aici ne oferă unica posibilitate de cooperare cu partenerii noştri maritimi", a declarat comandorul Mathew Powell.

În comunicatul Flotei a VI-a a SUA se subliniază că prezenţa distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, "Donald Cook" va desfăşura manevre comune cu nave ale aliaţilor din NATO şi ale partenerilor din regiune.

Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS "Donald Cook" a intrat în portul Batumi din Georgia şi a participat la exerciţii cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei.

Distrugtorul "Donald Cook" a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră "Tomahawk". La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip. 

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat în apele Mării Negre, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

„Distrugătorul Donald Cook al marinei SUA a intrat la 19 februarie, în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) în apele Mării Negre. Forţe şi mijloace desemnate din cadrul Flotei Mării Negre au organizat monitorizarea continuă a distrugătorului american. Acţiunile acestuia sunt monitorizate direct de către corveta cu rachete Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs”, se menţionează într-un comunicat al Centrului de presă al ministerului.

În acelaşi timp, agenţia de presă ucraineană (oficial) Ukrinform, citând portalul turc Gunes, a comunicat că două nave ale Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two /SNMCMG2/) – nava amiral germană FGS Werra (A514) şi dragorul turc Akcakoca – au intrat marţi în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului german al Apărării, în cursul acestei deplasări, programată cu mult timp în urmă, nava FGS Werra va vizita porturile bulgare Burgas şi Varna.

Germania a preluat conducerea prin rotaţie a SNMCMG2 la 1 ianuarie, în frunte cu comandantul Martin Schwarz. În componenţa grupului SNMCMG2 care se va afla în următoarele săptămâni în Marea Neagră pentru misiuni privind asigurarea securităţii pe flancul estic al NATO fac parte şi un dragor român şi unul bulgar, conform Ukrinform.

Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropierea strâmtorii Kerci - controlată de Rusia şi care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov - pentru efectuarea unor trageri începând de luni până miercuri, informează agenţiile de presă ucrainene Rbc.ua şi DSNews.ua.

Tragerile au loc în partea de vest a golfului Temryuk, situat în apropiere de strâmtoarea Kerci, precizează Portalul militar ucrainean.

„Conform regulamentului maritim NAVAREA III 0184/2019, Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropiere de strâmtoarea Kerci pentru desfăşurarea unor trageri în perioada 18-20 februarie 2019“, conform unui comunicat oficial.

În weekend, potrivit portalului militar ucrainean, Rusia a desfăşurat exerciţii cu participarea unor unităţi radiotehnice în zona de la ieşirea din strâmtoarea Kerci şi Marea Neagră. Acest exerciţii au avut loc chiar în zona în care la sfârşitul lunii noiembrie a avut loc incidentul naval din Marea Neagră, când nave de patrulare ruseşti au deschis focul şi au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării rus a indicat marţi că Rusia a efectuat exerciţii în Marea Neagră cu participarea navei cu rachete „Orehovo-Zuevo“ din cadrul Flotei ruse cu baza la Sevastopol (Crimeea) şi a sistemelor de rachete de coastă de tip „Bal“. A fost simulată o luptă prin lansări electronice de rachete asupra unor ţinte pe mare şi pe coastă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite