Dispute pe tema închiderii graniţelor în spaţiul UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale la frontiera germano-cehă, pe autostrada A17
Controale la frontiera germano-cehă, pe autostrada A17

Comisia Europeană consideră că şase state UE au reacţionat exagerat în lupta contra mutaţiilor SARS-CoV-2. Germania rămâne pe poziţie şi pledează pentru introducerea paşaportului de vaccinare.

Germania a prelungit restricţiile privind intrarea pe teritoriul ei a călătorilor din Cehia, Slovacia şi landul austriac Tirol până pe 3 martie. Graniţa cu Republica Cehă este practic închisă - excepţii există doar în cazul şoferilor de camioane şi a navetiştilor angajaţi în domenii-cheie, esenţiale bunei funcţionări a societăţii, cum este, de pildă, cel medical. 

Comisia Europeană nu vede, însă, cu ochi buni aceste controale permanente la frontieră, menite, potrivit guvernului de la Berlin, să împiedice pătrunderea în Bavaria a variantei britanice a coronavirusului. CE a adresat critici, în scris, nu doar Germaniei, ci şi altor cinci state UE - Finlanda, Danemarca, Suedia, Ungaria şi Belgia - calificând restricţiile aplicate la frontiere drept "disproporţionate" şi chiar "discriminatorii". Responsabilii de la Bruxelles spun că s-ar fi putut asigura protecţia faţă de mutaţiile SARS-CoV-2 şi prin măsuri mai puţin drastice. Statele vizate au la dispoziţie 10 zile pentru a reacţiona la criticile formulate de Comisia UE, a anunţat un purtător de cuvânt de la Bruxelles. 

Germania respinge acuzaţiile

Germania n-a avut nevoie de atâta timp de gândire pentru a riposta. Ministrul de stat pentru Politica UE din cadrul Ministerului de Externe, Michael Roth, s-a arătat indignat. "Resping aceste reproşuri, potrivit cărora am fi încălcat dreptul european", a declarat politicianul german în cadrul unei videoconferinţe cu omologii săi din spaţiul UE. Roth a mai precizat că Germania "respectă legislaţia Schengen". Acordul Schengen prevede libera circulaţie, fără controale la graniţe, în acest spaţiu european, dar permite şi excepţii - pe timp limitat - în cazuri întemeiate.  

image

Michael Roth: Respectăm dreptul UE

Şi bavarezii au criticat poziţia Comisiei UE. "Controalele la frontieră nu sunt disproporţionate, ci necesare", a reacţionat prompt Cancelaria de Stat a Bavariei, al cărei şef, Florian Hermann, a amintit că în Republica Cehă incidenţa - numărul de noi infectări la suta de mii de locuitori în interval de o săptămână - a atins, în unele zone, chiar 1400. Acest pericol trebuie luat foarte în serios şi, ca atare, testarea pentru coronavirus a şoferilor de camioane la graniţă este "imperios necesară", a adăugat Hermann.

Graniţa cu Franţa rămâne deschisă

Michael Roth a anunţat că frontiera germano-franceză va rămâne, în schimb, deschisă. Decizia a fost anunţată la capătul convorbirilor purtate cu responsabili francezi pe tema pericolului reprezentat de variantele sud-africane ale SARS-CoV-2 descoperite în nord-estul Franţei."Landurile federale de la frontiera cu Franţa se opun categoric introducerii de controale şi implicit închiderii graniţei", a declarat Roth. Situaţia este alta decât la frontiera dintre Bavaria şi Republica Cehă. 

Responsabilul german pentru politica europeană a atras atenţia asupra legăturilor strânse - în plan privat şi profesional -, cum rar se mai întâlneşte în UE, în aceste regiuni de frontieră germano-franceze. Roth a anunţat că se poartă discuţii cu partea franceză pentru armonizarea măsurilor anti-Covid de ambele părţi ale graniţei. În Germania, de pildă, magazinele rămân închise, în timp ce în Franţa sunt deschise. În Franţa există o interdicţie de părăsire a locuinţei după ora 18.00, în Germania niciuna. Totuşi, premierul landului Saar (situat la frontiera cu Franţa), Tobias Hans (CDU), nu exclude, la nevoie, închiderea frontierei germane cu Franţa sau Luxemburg. În cazul unei "mari discrepanţe" sub aspectul incidenţei, a explicat el. 

Bavarezii vociferează

Ferm împotriva controalelor la frontieră s-a pronunţat în repetate rânduri ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn. Virusul nu poate fi stopat de grăniceri, susţine nu doar Asselborn, ci şi comisara europeană pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Din Bavaria s-a făcut prompt auzită riposta vehementă a premierului Markus Söder, care a spus că UE ar face mai bine să se ocupe de procurarea vaccinului anti-Covid şi să-l lase să facă ceea ce consideră el mai bine la frontieră. Republica Cehă şi Austria au izolat regiunile cu risc sporit de infectare cu mutaţiile SARS-CoV-2, Bavaria, însă, nu a izolat zonele cu incidenţă ridicată. 

Miniştrii pentru afaceri europene din spaţiul UE s-au mai consultat o dată la Bruxelles pe tema controalelor la frontieră. Subiectul va fi abordat şi în cadrul summitului video al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care se desfăşoară joi. Aceştia au tot promis, după experienţele făcute în primăvara anului trecut, când la frontiere se formau cozi interminabile şi fuseseră întrerupte lanţurile de aprovizionare, că nu se vor mai închide graniţele în spaţiul Schengen. Ce-i drept, Belgia şi-a închis frontierele în ambele direcţii pentru călătorii "neesenţiale", iar Portugalia şi-a închis frontiera cu Spania. Şi Finlanda şi Ungaria s-au autoizolat. 

image

Aşa ar putea arăta paşaportul de vaccinare, care să permită mai multă libertate de mişcare în UE

Paşaportul de vaccinare european

Cel târziu în vară se aşteaptă ca situaţia să se schimbe. Statele UE care trăiesc în bună măsură de pe urma turismului - Spania, Portugalia, Grecia, Italia şi Franţa - vor să salveze sezonul turistic de vară. Grecia şi Ciprul au făcut deja primul pas, permiţând intrarea în ţară a turiştilor care pot dovedi că au fost vaccinaţi. Între timp există studii, mai ales din Israel, care arată că persoanele vaccinate nu mai pot transmite coronavirusul mai departe. "Iată o ştire fantastică", a exclamat bucuros Michael Roth, pledând pentru reluarea discuţiilor pe tema introducerii paşaportului de vaccinare la nivelul UE. Nu e vorba de "privilegii" pentru cei vaccinaţi, a explicat el, ci pur şi simplu de "libertăţi". Responsabilul german s-a arătat convins că acest certificat de vaccinare european va exista, întrebarea se pune doar când. "Atunci când vom fi vaccinat un număr semnificativ din populaţia noastră, vom decide ce reprezintă statutul de vaccinat pentru mobilitatea din spaţiul Uniunii Europene. În UE nu există deloc divergenţe pe această temă", a declarat Roth.

Bernd Riegert - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite